Activităţi creative care îmbunătăţesc sănătatea mentală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activităţile creative şi îmbunătăţirea sănătăţii mentale merg mână în mână, lucru susţinut de specialiştii care recomandă dansul, fotografia sau ţinerea unui jurnal.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia este în prezent cea mai importantă problemă de sănătate mintală ce afectează populaţia adultă. Încercând să găsească soluţii uşor accesibile, specialiştii recomandă ţinerea acestor simptome departe prin desfăşurarea unor activităţi creative.

 „Depresia, anxietatea şi dificultăţile noastre de relaţionare provin dintr-o lipsă de exprimare emoţională liberă. Când ne dăm voie să ne exprimăm, ne validăm adevărata natură, sănătatea noastră mentală se îmbunătăţeşte“, este de părere terapeutul Amanda Stemen.

Specialistul recomandă câteva activităţi creative care pot ţine bolile mentale la distanţă:

Scrierea unui jurnal

 Există mii de gânduri care îţi trec prin cap în timpul zilei. Scrierea unui jurnal este o modalitate excelentă de a le scoate din minte. Şi nu trebuie să începi cu formula „dragă jurnal”, există şi alte forme de exprimare care pot fi la fel de eficiente. Jurnalul poate fi organizat sub forma unui program de activităţi, un jurnal foto sau doar o istorisire săptămânală.

Cursuri de dans

Dansul este o modalitate excelentă de a te elibera emoţional. În timpul dansului sunt eliberate „drogurile fericirii“ - dopamină, oxitocină, serotonină şi endorfine. Toate acestea duc la o creştere a sănătăţii mintale şi a stării de bine. Dacă nu ajungeţi la cursuri de dans, ţineţi căştile în geantă şi asiguraţi-vă că vă creşteţi starea de spirit pe tot parcursul zilei.

Fotografie

Nu aveţi nevoie de o cameră de ultimă generaţie pentru a surprinde imagini frumoase. Vă puteţi folosi de telefon, iar apoi analizaţi ce vă transmit imaginile surprinse.  Vă întristează, vă bucură sau vă produc o stare de melancolie. Puteţi chiar să adăugaţi fotografiile în jurnalul dvs.

Lucrul manual

Orice activitate care implică lucrul manual reprezintă o modalitate excelentă de a-ţi limpezi mintea. Nimeni nu se aşteaptă să croşetaţi un pulover peste noapte, dar puteţi investi o oră pe seară pentru astfel de activităţi. Ceramica, figurinele din hârtie, împletitul, gătitul, aranjamentele florale, sunt câteva din activităţile din care poţi alege.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite