UEFA permite harta Ungariei Mari la meciurile naționalei maghiare. „Nu știu ce au avut în cap!“

0
Publicat:

Federația Maghiară de Fotbal a anunțat că UEFA și FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, îi permit utilizarea hărții Ungariei Mari la meciurile echipei naționale, însă numai pentru varianta simplificată, fără simboluri și inscripții.

Viktor Orban a purtat un fular cu harta Ungariei Mari. Foto: Captură video Facebook/ Viktor Orban
Viktor Orban a purtat un fular cu harta Ungariei Mari. Foto: Captură video Facebook/ Viktor Orban

Potrivit Gazetei Sporturilor, în februarie, Sandor Csanyi, președintele Federației Maghiare de Fotbal și vicepreședinte al UEFA și FIFA, anunțase că va negocia cu forul european autorizarea simbolului Ungariei Mari la meciurile internaționale, astfel încât fanii care-l afișează să nu fie pedepsiți.

Federația Maghiară a comunicat răspunsurile venite de la UEFA și FARE: „Acceptând argumentele Federației Maghiare, cele două organizații au concluzionat că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale drapelului arpadian nu constituie comportament rasist, dar asta nu se aplică și pentru simbolurile și inscripțiile suplimentare plasate pe drapel, cum nu se aplică nici pentru scandările fanilor”.

Drapelurile vor fi utilizate la următoarele două meciuri. Este vorba despre duelurile cu Estonia, din 23 martie, amical, și Bulgaria, 27 martie, preliminarii EURO, ambele meciuri fiind găzduite de Ungaria.

Condiții în care drapelul va fi utilizat

Există, totuși, anumite condiții în care drapelul va fi utilizat, și anume ca acesta să afișeze harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții; să cuprindă doar culorile roșu, alb și verde și să nu încurce vizionarea netulburată a meciului de către fani.

Csaba Asztalos, președintele CNCD: „Trebuie folosită doar la lecțiile de istorie“

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a reacționat după ce UEFA a decis să le permită maghiarilor folosirea hărții Ungariei Mari la meciurile naționalei de fotbal: „Cei de la UEFA nu au luat o decizie înțeleaptă. Nu știu ce au avut în cap! În plus, nu știu ce argumente a avut Federația Maghiară. Harta Ungariei Mari trebuie folosită doar la lecțiile de istorie, pentru elementele didactice.

În acest caz, eu cred că vorbim de o conotație revizionistă și nu contribuie la dialogul între state”, a declarat Csaba Asztalos, potrivit Prosport.

„Ungaria Mare” este o idee politică revizionistă care presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei;

Harta Ungariei Mari cuprinde și o parte din regiunea Transilvania, din România, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia.

Premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari”

Premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie 2022, la un meci al naționalei maghiare. 

„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a precizat MAE atunci.

„Harta Ungariei Mari trebuie folosită doar la lecțiile de istorie“

Asztalos a declarat că decizia luată de UEFA nu a fost cea mai înțeleaptă: „Cei de la UEFA nu au luat o decizie înțeleaptă. Nu știu ce au avut în cap! În plus, nu știu ce argumente a avut Federația Maghiară. Harta Ungariei Mari trebuie folosită doar la lecțiile de istorie, pentru elementele didactice.

În acest caz, eu cred că vorbim de o conotație revizionistă și nu contribuie la dialogul între state”, a declarat Csaba Asztalos, potrivit Prosport.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite