Sepsi, pe aripile finanțării din Ungaria: Câți bani primește de la guvernul lui Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sepsi a devenit, treptat, o formație respectabilă în prima ligă din România, dovadă și faptul că, în sezonul trecut, a cucerit Cupa României, Supercupa României și a evoluat în preliminariile Conference League. Seria rezultatelor pozitive a continuat și în actuala stagiune, cu o calificare, în extremis, în play-off-ul Superligii.

Viktor Orban, prim-ministru al Ungariei
Viktor Orban, prim-ministru al Ungariei

Creșterea trupei patronate de Laszlo Dioszegi are o strânsă legătură cu finanțarea primită din Ungaria. Despre care gsp.ro a prezentat acum cifre concrete, preluând raportul financiar al clubului covăsnean. Vorbim despre venituri de 11 milioane de euro, în 2022, un record! Sursa citată a subliniat că această creștere spectaculoasă, de peste 50 la sută față de veniturile din 2021, are o explicație simplă: o subvenție-record, din partea Guvernului Ungariei, care trece de 6 milioane de euro!

Această susținere consistentă vine după ce guvernul condus de Viktor Orban a achitat, integral, și costurile necesare construirii arenei pe care Sepsi își dispută partidele de pe teren propriu. Suma necesară pentru această investiție în infrastructură a fost în jur de 25 de milioane de euro.

Dan Șucu, acționar Rapid
Dan Șucu, acționar Rapid

Rapid a atacat investițiile guvernului maghiar

Atunci când a fost cooptat în acționariatul clubului Rapid, Dan Șucu și-a făcut prima apariție în fața jurnaliștilor, făcând o trimitere dură la finanțarea clubului Sepsi Sfântu Gheorghe.

Nu e o lovitură pentru alte echipe că un guvern al unei ţări străine investeşte anual 3,5 milioane de euro în bugetul unei echipe care concurează aici? E normal? Reclamele de la OTP Bank şi MOL sunt reclame pe baze comerciale? Care beneficiul lor? Mi se pare fără sens şi nimeni nu întreabă. Asta nu e competiţie, e haiducie. Adică, eu vin cu banii contribuabililor dintr-o ţară străină ca să bag bani într-o echipă din ţara vecină? Eu sunt convins că motivarea care a fost dată de cei care subvenţionează a fost că subvenţionează sportul de masă. Dar dacă vezi că, de fapt, se subvenţionează sportul de elită, atunci e deturnare de fonduri. E pedepsită penal! Sunt tare curios dacă vreodată echivalentul din Ungaria al Curţii de Conturi va veni să verifice ce se întâmplă cu banii contribuabililor“, a spus Dan Şucu, în mai 2022.

Laszlo Dioszegi, patron Sepsi
Laszlo Dioszegi, patron Sepsi

La vremea respectivă, Laszlo Dioszegi a oferit imediat un răspuns pentru Dan Șucu: „Nu ştiu de unde a scos Şucu acest lucru şi de ce consideră că nu poate fi sponsorizată o echipă sau nu se pot face contracte de sponsorizare. El a spus că Rapidul va avea buget de 7 milioane şi anul următor 14 milioane, păi de unde vin banii, dacă nu din sponsorizări? Sunt nişte aiureli. A vorbit în necunoştinţă de cauză, nu cred că a vorbit cu răutate. El a intrat acum în fotbal, ştiu că e patron la o firmă de mobilă. Eu ştiu că şi Rapid, dacă vrea să aibă un buget, trebuie să aibă contract de sponsorizare. La noi, banii au venit pentru infrastructură. Dacă ne uităm în România, toate stadioanele sunt făcute din bani publici. Dacă e statul român, maghiar sau turc, nu cred că e vreo problemă dacă sunt plătite taxe. Noi plătim două milioane taxe, 16% impozit pentru orice ban care intră“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite