Djokovici, replică admirabilă despre certificatul de vaccinare: Cum a privit documentul care dispare și în SUA

0
Publicat:

Novak Djokovici (35 de ani) și-a ispășit ultima „suspendare“ pentru refuzul vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2. Pentru că, după data de 11 mai, inclusiv Statele Unite ale Americii vor renunța la certificatul de vaccinare, solicitat din partea vizitatorilor străini.

Novak Djokovici, lovit din plin de restricțiile pandemice. FOTO: Arhiva Adevărul
Novak Djokovici, lovit din plin de restricțiile pandemice. FOTO: Arhiva Adevărul

Așadar, după ce a ratat Australian Open și US Open în 2022, plus dubla Indian Wells – Miami, în ultimele două stagiuni, Nole va putea călători în SUA, după o absență de doi ani, pentru Grand Slam-ul găzduit de New York (28 august – 10 septembrie). Probabil, mulți oameni, aflați în situația lui Djokovici, ar fi avut un discurs acid după cele întâmplate din cauza restricțiilor pandemice. Nole, în schimb, s-a ferit de această abordare. Inclusiv acum, când a revenit pe teren la Monte Carlo, după o pauză forțată de 39 de zile, sârbul a căutat să vadă partea plină a paharului, când a fost întrebat despre absența sa de la Indian Wells și Miami.

M-am obișnuit cu astfel de perioade de inactivitate, în ultimele două sezoane. N-am putut să joc în SUA, nici acum, nici anul trecut. Dar e OK. După Australian Open și Dubai, când au fost turneele din America, eu am început deja să mă antrenez pe zgură, pentru partea a doua a sezonului. Asta e. Încerc să iau lucrurile pozitive din orice situație“, a spus Djokovici. Care, paradoxal, a și revenit pe primul loc mondial, cât timp n-a jucat, pentru că spaniolul Carlos Alcaraz a rămas fără o parte din punctele acumulate în 2022.

Întrebat de CNN cum vede participarea sa la US Open 2023, după ediția ratată de anul trecut, Novak s-a arătat încântat de perspectiva de a reveni, la New York, unde a câștigat trei trofee (2011, 2015, 2018) și a jucat finala, la ultima participare, în 2021 (4-6, 4-6, 4-6 cu Daniil Medvedev). „Abia aștept să mă întorc în SUA. E mereu o plăcere să joc la US Open în fața unui public minunat, care apreciază tenisul de calitate“, a spus liderul mondial.

Carlos Alcaraz, campion la US Open 2022. FOTO: EPA
Carlos Alcaraz, campion la US Open 2022. FOTO: EPA

Cuvinte mari pentru Alcaraz

Până la US Open 2023 însă, Djokovici a revenit pe teren, ieri, în turul II de la Monte Carlo, trecând de rusul Ivan Gakhov (26 de ani, 198 ATP), scor 7-6, 6-2. Iar punctul culminant pentru Nole, pe zgură, va fi la French Open (28 mai – 11 iunie), când va avea doi rivali feroce, Rafael Nadal (15 ATP) și Carlos Alcaraz (2 ATP), în tentativa de a cuceri Grand Slam-ul cu numărul 23. Un eventual triumf, la Paris, l-ar lăsa singur în fruntea clasamentului all-time. Acum, sârbul împarte locul 1 cu Nadal, care însă se confruntă cu mari probleme medicale. De altfel, la Monte Carlo, lipsesc atât Nadal, cât și Alcaraz, amândoi fiind accidentați.

Întrebat despre cei doi spanioli, Djokovici a remarcat, mai întâi, nivelul fantastic pe care l-a atins deja Carlos, la doar 19 ani. „Alcaraz e printre cei mai buni din lume pe orice suprafață. Un jucător cu adevărat complet, care a arătat deja că poate câștiga trofee de Grand Slam (n.r. – a triumfat la US Open 2022). E foarte bine pentru sportul nostru apariția unui astfel de campion, cu o mentalitate sănătoasă și cu un spirit de luptă fantastic. Și când te gândești că e atât de tânăr...“, a spus Djokovici.

Acesta a catalogat absența lui Nadal de la Monte Carlo drept o „pierdere pentru tenis“, dar a subliniat că, în lipsa „Matadorului“, ceilalți jucători vor avea o șansă în plus, la Masters-ul în care Djokovici s-a impus în două rânduri, în 2013 și 2015.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite