Moartea prematură a lui Nat King Cole. Ce l-a ucis pe Regele Jazz-ului la doar 45 de ani VIDEO

0
Publicat:

Primul artist afro-american care a spart barierele vremii, câştigător de Premii Grammy, Nat King Cole continuă să fie unul dintre cei mai vânduţi artişti din întreaga lume. Astăzi se împlinesc 58 de ani de la decesul său.

Nat King Cole a murit la 15 februarie 1965, la doar 45 de ani, în Santa Monica, California, SUA. 

Nat King Cole, un artist legendar FOTO Sugar City FM/mic.com
Nat King Cole, un artist legendar FOTO Sugar City FM/mic.com

Peste 30 de milioane de oameni l-au condus atunci pe ultimul drum, pe acordurile de neuitat ale piesei „Stardust”, o melodie care aminteşte despre cât de mult a însemnat muzica în viaţa lui Nat King Cole.

Fiica sa, Nathalie Cole, care a devenit o cântăreață renumită, a înregistrat, în 1991, hitul tatălui său „Unforgettable” în care a realizat un duet suprapunând vocea ei cu vocea tatălui.

Ajunsese să fumeze câte 3 pachete pe zi

Cu doar câteva luni înainte, în vara anului 1964, Nat King Cole aflase că are cancer la plămâni, el fiind un fumător înrăit. În ultimii ani ai vieţii, se spune că ajunsese să fumeze chiar şi trei pachete pe zi, fiind convins că tutunul îl ajută să-şi păstreze vocea răguşită şi acordurile cât mai joase. Pentru a-şi îndeplini aceste dorinţe, înainte de înregistrări sau concerte, Cole fuma ţigară după ţigară timp de 20 de minute.

Nathaniel Adams Coles, pe numele avut la naştere, a venit pe lume la 17 martie 1919, la Montgomery, Alabama, SUA, într-o perioadă dificilă de după război.

El provine dintr-o familie foarte săracă din Sudul Africii, drumul spre împlinirea visului de a deveni artist fiind presărat cu nenumărate dificultăţi.

La doar patru ani, a început să cânte la pian, cu ajutorul mamei, care conducea corul bisericii, iar tatăl său fiind pastor, este lesne de înţeles de ce a început să cânte muzică religioasă.

A renunțat la școală

Deși provenea dintr-o familie foarte săracă din Sudul Africii, acest lucru nu l-a împiedicat să devină un artist iubit de întreaga lume.

Trăia în cartierul Bronzeville din Douglas, lucru care avea să-i influențeze decisiv cariera, aici fiind foarte prezente viaţa de noapte şi cluburile de jazz.

În acest mod, conform biografiei artistului, a început să descopere frumuseţea blues-ului şi a jazz-ului. La scurt timp a decis să renunţe, pentru o perioadă, la şcoală, fiindcă „numai aşa, se putea dedica în totalitate pasiunii sale”.

În anii adolescenţei a studiat pianul clasic, dar a abandonat acest stil, în favoarea pasiunii sale, jazzul, una din sursele sale de inspiraţie fiind Earl Hines, liderul unei trupe de jazz modern a acelor ani.

La vârsta de 15 ani a renunțat definitiv la școală, s-a dedicat carierei de pianist de jazz, iar doi ani mai târziu, alături de fratele său, Eddie, realizează prima înregistrare profesionistă.

A debutat cu filmul "Citizen Kane"

În 1937, Nat s-a însurat cu dansatoarea Nadine Robinson, însă cei doi au divorţat în martie 1948.

În anul 1941, debuta în film în „Citizen Kane”, în rolul unui pianist, apoi şi-a jucat propriul personaj, în 1943, în „Here Comes Elmer”.

A pus, apoi, bazele a ceea ce avea să devină King Cole Trio, cu care a efectuat turnee și au intrat în topuri în 1943, cu piesa „That Ain’t Right”, iar în 1944, „Straighten Up and Fly Right” a devenit un alt hit al grupului.

Însă King Cole Trio avea să intre în topuri şi cu cântece de sărbători, câteva exemple fiind „The Christmas Song” sau balada „(I Love You) For Sentimental Reasons”.

În aceeași perioadă  a urmat căsătoria cu cântăreaţa Marrie Ellington, printre copiii lor numărându-se şi Natalie Cole, viitoare cântăreaţă de succes.

Alături de artiști de top

În anii ’50 Nat King Cole a început să devină cunoscut şi ca solist, lansând numeroase melodii care aveau să prindă la public, „Nature Boy”, „Mona Lisa”, „Too Young” și, mai ales „Unforgettable”, cea care avea să rămână melodia sa de referinţă.

A început să imprime cu unii dintre artiștii de top, între care Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, sau Frank Sinatra, cu aranjamente muzicale realizate de Nelson Riddle.

În anul 1965 se produce ultima apariție în film, în ”Cat Ballou”, alături de Jane Fonda și Lee Marvin şi ultima înregistrare a sa, pentru albumul ”L-O-V-E”.

Nat King Cole a câștigat numeroase de discuri de aur pentru hituri precum „Sweet Lorraine”, „Too Young”, „Mona Lisa”, „Christmas Song”.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite