Marele regret al îndrăgitului Gil Dobrică. De ce a murit singur și trist: „Cum aș fi crescut eu copii?” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Era iubit pentru simplitatea şi modestia lui, dublate de un talent recunoscut de toată lumea şi de o pasiune nebună pentru muzică. Gil Dobrică, supranumit Ray Charles al României, ar fi împlinit astăzi 77 de ani.

Artistul a murit la 61 de ani, pe 17 aprilie 2007, după o grea suferinţă despre care nu îi plăcea să vorbească. Era trist pentru că nu mai era chemat să cânte. 

Gil Dobrică, un artist iubit al României FOTO Arhivă
Gil Dobrică, un artist iubit al României FOTO Arhivă

Boala îl măcina, iar suferințele fizice i-au fost accentuate de turneele, nopțile petrecute în cluburi, de-a lungul carierei. Începuse să bea și să fumeze în exces. După 1989, lovit de gută, o boală necruțătoare, și-a petrecut ultimii ani din viață trist, scria click.ro, în urmă cu câțiva ani.

Nu avea pensie, nu avea copii sau soție. ”Nevestele vor copii şi cum aş fi crescut eu copii? Cărându-i dintr-un turneu într-altul? În meseria mea, căsătoriile se fac şi se desfac aiurea”, a explicat Gil Dobrică pentru ziarele vremii.

Îndrăgostit de muzică încă din copilărie, Gil Dobrică a început să cânte la 17 ani, mai întâi la clubul Uzinei ”7 Noiembrie”, din Craiova, iar apoi, în anii `70, prin barurile celebre de atunci, Atlantic, Continental, Athenee Palace, Doina. A devenit celebru pentru interpretarea hitului ”Hai acasă”. A colaborat cu trupa Sfinx, a cântat cu cenaclul Flacăra și era nelipsit din barurile de pe Litoral. Repertoriul lui Gil Dobrică cuprinde melodii proprii, dar și multe preluări după piese celebre semnate Ray Charles (al cărui admirator declarat a fost) și alți artiști de gen, printre care John Denver. Piesa "Hai acasă" a fost preluată de la americanul John Denver și a devenit cea mai cunoscută melodie din cariera lui Gil Dobrică.

Suferea de gută cronică și pneumonie

În anii ʼ90 a intrat într-un con de umbră, înfruntând boala în tăcere. Se considera, totuşi, un ”fericit trist”, fericit că încă mai gusta viaţa şi trist pentru că fusese uitat de public şi se trezise, brusc, bolnav, fără pensie şi consumat de numeroase depresii. Suferea de gută cronică şi pneumonie.

Pe idolul său, Ray Charles, Gil Dobrică l-a întâlnit abia în 1996, la Cerbul de Aur. De-o viaţă îi cânta piesele. "Majestate, i-a spus românul, vă aştept şi vă iubesc de 33 de ani.” Cei doi s-au îmbrăţişat câteva clipe, pentru a pecetlui legătura ce îi unise atât timp. ”Este cea mai frumoasă zi din viața mea.” Familia i-a pus pe crucea din cimitir o poză de la întâlnirea cu Ray Charles, idolul artistului.

A învățat strungărie

Gil Dobrică s-a născut pe 14 februarie 1946, în comuna Dăbuleni, județul Dolj, într-o familie cu nouă copii, Gil fiind cel mai mic. La 14 ani și-a luat fratele cel mare și a plecat la Craiova, la școala de meserii, unde a devenit strungar. A colindat toată țara cu Cenaclul Flacăra. Un coleg de muncă era un mare iubitor de muzică și i-a insuflat viitorului solist pasiunea pentru Ray Charles, care a devenit în scurt timp idolul sau. Gil a început să cânte piese rock și soul de la 17 ani: cânta pentru studenți, gratis, la Clubul Uzinei „7 noiembrie“ și îi detrona pe cei care cântau jazz, swing, foxtrot.

Gil Dobrică a cântat piese din repertoriul unor artiști precum Aretha Franklin, Otis Redding, Arthur Conley, Little Richard, Hendrix, Beatles, Rolling Stones, fapt ce îi va atrage mare popularitate.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite