Pericolele din telefonul mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile frecvente de cap sunt o problemă cu care se confruntă mulţi dintre dependenţii de telefonul mobil FOTO Arhivă
Durerile frecvente de cap sunt o problemă cu care se confruntă mulţi dintre dependenţii de telefonul mobil FOTO Arhivă

Într-o lume în care telefonul mobil a devenit mai important pentru unii chiar decât o rudă de gradul întâi, numărul persoanelor cu probleme de sănătate fizică, psihică şi emoţională a crescut, semnalează specialiştii.

Legătura dintre utilizarea telefoanelor mobile şi riscul de apariţie a cancerului a fost stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) încă din 2011.

Raportul OMS privind lista factorilor cancerigeni a clasat telefonul mobil în topul pericolelor „posibile“ de cancer, în clasa de risc 2B (alături de alte 265 de substanţe şi de factori de risc).

Dacă riscul de cancer este numai „posibil“, există o varietate de alte probleme frecvente de sănătate fizică, psihică şi emoţională date de utilizarea abuzivă a telefoanelor mobile şi a celorlalte dispozitive care fac parte din tehnologia modernă şi din viaţa noastră.

Psihoterapeutul Angelica Naghen ne-a oferit câteva explicaţii.

Există o legătură „ombilicală“ între oameni şi telefonul mobil, după cum au descoperit recent oamenii de ştiinţă. 

Îl folosim din ce în ce mai des, ne face viaţa mai uşoară, dar asta poate să ducă la dependenţă sau mai degrabă la o folosire excesivă a acestui instrument, spune specialistul.

Acest comportament poate duce la tulburări comportamentale, în sensul că relaţiile interpersonale şi contactele dintre oameni vor avea de suferit.

De asemenea, se poate ajunge la izolare socială, probleme de sănătate mintală şi tulburări ale somnului.

Oamenii îndreptaţi către oameni folosesc telefonul mobil doar ca instrument, pentru a economisi timp, iar cei îndreptaţi către rezultat, către scop, vor folosi tehnologia mai des.

Faptul că nu mai ţinem minte numere de telefon duce la o tendinţă de înlocuire a acestui spaţiu cu alte informaţii, îngreunând activitatea creierului.

Clienţilor mei le sună des telefonul chiar în timpul şedinţelor de terapie, aspect care arată că multe lucruri se rezolvă cu ajutorul acestui dispozitiv, spune psihoterapeutul.

Cum ne dăm seama că suntem dependenţi de telefonul mobil

Persoanele dependente de telefonul mobil sunt cele care îl au tot timpul  în mână, chiar şi atunci când merg pe stradă, cele care se întâmplă să uite lucruri acasă, dar niciodată telefonul, unele chiar dorm cu telefonul sub pernă, spune specialistul.

Psihoterapeutul Angelica Naghen FOTO Eduard Enea

O altă categorie de dependenţi de telefon sunt cei care, atunci când nu au telefonul în preajmă, au reacţii de anxietate, se confruntă cu o senzaţie nejustificată de frică, de nelinişte.

Nomofobia, teama de a nu mai avea telefon mobil

Frica de a rămâne fără telefon mobil, fără semnal sau fără baterie este o problemă din ce în ce mai frecventă.

Această teamă aduce după sine o extremă vigilenţă şi o împovărare în plus faţă de ceea ce avem de îndurat în viaţa de zi cu zi. Iar numărul celor afectaţi nu este deloc mic având  în vedere că telefonul a devenit viaţa noastră, nu parte din aceasta, adaugă psihoterapeutul.

Oamenii au ajuns să îşi trăiescă viaţa în mediul virtual, prin intermediul telefoanelor inteligente, însă acestea trebuie doar să ne completeze şi să le folosim doar atunci când avem nevoie.

De asemenea, ar trebui să încetăm să verificăm telefonul foarte des.

Trebuie să conştientizăm faptul că telefonul este doar un instrument care ne ajută în anumite situaţii - spune psihoterapeutul Angelica Naghen.

Concediul poate fi perioada ideală pentru a ne vindeca de dependenţa de telefonul mobil. Locurile frumoase în care călătorim nu trebuie neapărat fotografiate şi puse pe Facebook. Ar trebui să învăţăm să ne bucurăm de ceea ce vedem şi să le povestim altora experienţa trăită în cadrul unei întâlniri faţă în faţă, nu în mediul virtual.

Când e bine să-i dăm copilului telefon mobil

Trebuie ţinut cont de faptul că telefoanele mobile folosite la vârste fragede nu sunt tocmai indicate. Părinţii nu ar trebui să le cumpere copiilor mai mici de zece ani telefoane mobile, pentru că aceştia nu sunt pe deplin conştienţi de necesitatea lor.

Introducerea manualelor digitale nu este o idee tocmai rea, potrivit specialistului. Acestea pot spori capacitatea de concentrare a copilului, poate învăţa mai rapid şi, de ce nu, îl pot scăpa de greutatea mare a ghiozdanului.

Un alt lucru important care trebuie menţionat este faptul că părinţii ar trebui să fie un exemplu pentru cei mici. Atunci când copilul vede la părinţi că folosesc în mod excesiv telefonul există posibilitatea să replice comportamentul acestora.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite