De ce nu e bine să intri pe Facebook când eşti deprimat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul depresivilor, frecventarea reţelei de socializare Facebook poate agrava manifestările FOTO Shutterstock
În cazul depresivilor, frecventarea reţelei de socializare Facebook poate agrava manifestările FOTO Shutterstock

Persoanele care folosesc frecvent Facebook au, în general, o stare de spirit proastă, arată un studiu recent. Iar la o analiză mai amănunţită, specialiştii au constatat că, de fapt, utilizarea reţelei de socializare este sursa nefericirii utilizatorilor.

Nu proasta dispoziţie ne împinge la utilizarea excesivă a reţelei de socializare Facebook, ci invers, reţeaua ne strică starea de spirit, au demonstrat oamenii de ştiinţă americani şi belgieni, în cadrul unui studiu publicat în revista Plos One, citat de „Le Figaro“.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan, SUA, şi de la cea din Leuven, Belgia, au creat un protocol inovator care le permite să evalueze efectele reţelei Facebook asupra afectului şi cogniţiei utilizatorilor. La studiu au participat 82 de studenţi americani cu vârsta medie de 19 ani. timp de 14 zile, voluntarii au primit de cinci ori pe zi mesaje pe Facebook prin care li se cerea să completeze chestionare privind frecvenţa cu care intră pe contul lor de Facebook, precum şi starea de spirit, sentimentul de solitudine, de nelinişte etc.

„Rezultatele au arătat că dacă oamenii folosesc mult timp reţeaua Facebook, starea lor de spirit se înrăutăţeşte proporţional“, potrivit cercetătorului Philippe Verduyn, autorul noului studiu, din cadrul Universităţii din Leuven. Aşadar, persoanele deprimate sau chiar depresive vor resimţi o agravare a manifestărilor negative.

Ceea ce este neaşteptat este că rezultatul obţinut este independent de numărul prietenilor de pe Facebook, de motivaţia pentru utilizarea frecventă a reţelei de socializare, de sexul utilizatorului sau de nivelul stimei de sine.

Peste un miliard de utilizatori

În numai şapte ani, reţeaua creată de Mark Zuckerberg a adunat peste un miliard de utilizatori, dintre care aproximativ jumătate o frecventează zilnic. Un astfel de fenomen social a suscitat interesul oamenilor de ştiinţă, lucru care a condus la nici mai mult, nici mai puţin de 412 publicaţii despre utilizarea reţelei între 2005 şi 2012. „Totuşi, niciuna dintre aceste lucrări nu a urmărit până acum impactul pe care îl are în timp utilizarea Facebook zi de zi“, explică Philippe Verduyn.

Citeşte şi: 

Micile mari depresii ale adolescenţilor de astăzi

Nu mai sunt copii, dar nici oameni mari nu au ajuns încă. Orice eşec sentimental sau de alt fel e un capăt de lume pentru adolescent, ba chiar poate conduce la reacţii extreme.

5 lucruri surprinzătoare care îţi strică starea de spirit

Pe lângă problemele de serviciu, de cuplu ori pierderea cuiva drag, episoadele depresive pot fi declanşate de activităţi şi de lucruri la care nu ne aşteptăm. Iată-le pe cele mai frecvente dintre acestea!

Lumina artificială ne face depresivi

Stările de deprimare şi dificultăţile de concentrare pot fi puse pe seama expunerii prelungite la lumina artificială, mai ales în zilele scurte de iarnă.

Sindromul burnout: oameni pe care stresul emoţional îi arde pe interior

Medici, piloţi, casieri, jurnalişti, programatori, brokeri - cu toţii sunt predispuşi la sindromul secolului: epuizare emoţională. De fapt, tulburarea îi pândeşte pe toţi cei care muncesc mult, fără răsplată pe măsură.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite