Sperma elveţienilor este de proastă calitate, alertează cercetători

Sperma elveţienilor este de proastă calitate, alertează cercetători

FOTO Male UltraCore

Un studiu la nivel naţional a fost realizat pentru prima dată în Elveţia care indică o deteriorare semnificativă a calităţii spermei, relatează Le Monde.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Materialul seminal elveţian este de slabă calitate", este alerta formulată de cercetatorii de la Universitatea din Geneva, intr-un studiu publicat miercuri, 22 mai de revista de prestigiu  „Andrology”. Rezultatele îngrijorează autorii: 60% dintre tinerii elveţieni au parametri spermatici (concentraţie, mobilitate şi morfologie) mai mici decât referinţele fixate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Studiul confirmă o tendinţă la nivel mondial. Concentraţia spermatozoizilor a scăzut, în medie, de la 99 de milioane pe mililitru (ml) la 47 de milioane pe ml în cincizeci de ani în ţările industrializate. 

Ceea ce a permis realizarea studiului la nivel naţional este faptul că serviciul militar este încă obligatoriu în Elveţia.  În total, cercetătorii au reuşit să studieze profilul a 2.523 de conscrişi între 2005 şi 2017, aceştia provenind din toate cantoanele, având vârsta cuprinsă între 18 şi 22 de ani şi fiind  toţi născuţi şi concepuţi în Elveţia.

În prezent, concentraţiile medii, care variază de la o ţară la alta, sunt cuprinse între 41 şi 67 de milioane de spermatozoizi per mililitru. Cu o concentraţie medie de 47 de milioane de spermatozoizi per mililitru, tinerii elveţieni se află pe ultimele locuri ale clasamentului european, împreună cu Danemarca, Norvegia şi Germania.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările