Programul prelungit de muncă expune unui risc mai mare de diabet zaharat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munca prelungită expune unui risc sporit de dezvolta diabet zaharat de tip II Foto Arhiva Adevărul
Munca prelungită expune unui risc sporit de dezvolta diabet zaharat de tip II Foto Arhiva Adevărul

Oamenii care lucrează mai mult de 55 de ore pe săptămână se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip II, potrivit unui nou studiu apărut în revista The Lancet.

Surmenajul a fost deja asociat cu afectarea funcţiei cognitive şi un risc crescut de depresie, boli de inimă, şi atac de cord. Acum lista acestor efecte nefaste este completată şi de diebatul zaharat de tip II, potrivit unui studiu publicat în revista medicală „The Lancet“, informează Business Insider.

Cercetătorii de la University College London au realizat o metanaliză ce a inclus 19 de studii ce investigau efectele muncii excesive asupra diabetului în cazul a peste 220.000 de persoane de ambele sexe din SUA, Europa, Japonia şi Australia, monitorizate pe o perioadă de peste şapte ani.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care au lucrat mai mult de 55 de ore pe săptămână înregistrau un risc cu 30% mai mare de a suferi de diabet zaharat de tip II, cei care aveau un program de muncă normal, de 35 – 40 de ore pe săptămână.

De menţionat este că această corelaţie a fost valabilă numai pentru lucrătorii cu venituri reduse. Analiza amănunţită a datelor colectate a dezvăluit că riscul crescut de diabet în cazul acestor persoane se menţinea şi după ce erau luaţi în calcul şi alţi factori de risc, precum vârsta, obezitatea, fumatul şi sedentarismul.

De asemenea, activitatea structurată pe ture de lucru s-a dovedit a fi de asemenea relevantă în creşterea riscului de obezitate şi diabet.

Mecanismul precis care stă în spatele acestei corelaţii nu este pe deplin înţeles, însă se speculează că un program încărcat şi fragmentat reduce drastic din timpul alocat somnului, relaxării, exerciţiilor fizice şi preocupărilor pentru un regim alimentar sănătos.

Rezultatele importante obţinute de cercetătorii britanici sunt un pas important în elaborarea unor programe de prevenţie a diabetului în cadrul categoriilor socio-profesionale vizate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite