Pielea trădează starea organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pielea cu nuanţe roz este specifică  persoanelor cu o stare bună de sănătate
Pielea cu nuanţe roz este specifică persoanelor cu o stare bună de sănătate

Tenul cu nuanţe de roşu intens este un simptom al cuperozei, iar cel cu tentă gălbuie poate semnala o afecţiune hepatică. Examinarea atentă a modificărilor care apar la nivelul pielii ne poate ajuta să depistăm unele afecţiuni de care suferim încă din fazele incipiente, susţin specialiştii.

Culoarea pielii este influenţată în primul rând de pigmenţi, în special de melanină, dar şi de unii factori externi, cum sunt expunerea la soare, fumatul, poluarea şi produsele cosmetice inadecvate, şi de unii factori interni, precum afecţiunile hepatice, renale sau diabetul zaharat.

„Atunci când în organism se produc anumite modificări patologice, de cele mai multe ori apar indicii la nivelul pielii", explică medicul dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Deşi tenul îmbujorat este considerat de multe persoane o caracteristică a unei stări bune de sănătate, medicii dermatologi arată că bujorii pronunţaţi şi vinişoarele roşiatice din jurul nasului sunt simptomele unei afecţiuni dermatologice numite cuperoză.

Este vorba despre o boală inflamatorie a pielii şi reprezintă al doilea stadiu evolutiv al rozaceei, care se manifestă într-o primă fază prin apariţia tranzitorie a petelor de roşeaţă.

Cuperoza poate apărea din cauza unor afecţiuni organice, cum sunt gastrita şi sindromul de colon iritabil, din cauza unor tulburări endocrine sau din cauza unor infecţii în organism.

Anemia poate da nuanţe albăstrui

Unul dintre elementele care influenţează variaţiile culorii pielii în funcţie de modificările care se produc în corp este hemoglobina, pigmentul care dă culoarea sângelui. Un nivel optim de hemoglobină este asociat cu un aspect natural şi sănătos al pielii, cu o nuanţă roz.
Persoanele care au un nivel scăzut de hemoglobină, din cauza unor probleme cum sunt carenţa de fier sau de acid folic, au pielea palidă, uneori chiar cu nuanţe albăstrui, din cauza privării de oxigen.

De asemenea, pielea palidă, lipsită de culoare poate fi o consecinţă a microcirculaţiei deficitare, problemă frecvent întâlnită la persoanele care suferă de diabet zaharat şi la cele cu hipertensiune arterială.
Fumătorii au şi ei pielea ternă, pentru că, din cauza noxelor din fumul de ţigară, epiderma nu se mai oxigenează corespunzător.

„Persoanele care fumează de mai mulţi ani au pielea închisă la culoare, atrofică, lipsită de strălucire şi de vitalitate, cu pete pigmentare şi cu riduri în jurul buzelor şi ochilor", menţionează medicul Oana Clătici.

Tenul galben: nivel crescut al bilirubinei

Pielea cu o tentă gălbuie indică un nivel crescut al bilirubinei, un pigment rezultat în urma distrugerii globulelor roşii din sânge. În mod normal, în fiecare zi aproximativ unu la sută din globulele roşii mor. Acestea sunt procesate de ficat şi eliminate din corp.

Nivelul crescut al bilirubinei poate fi cauzat fie de o afecţiune a sângelui care determină distrugerea unui număr prea mare de globule roşii, fie de o afecţiune a ficatului, care nu mai poate procesa celulele moarte, sau de un blocaj la nivelul tractului biliar, astfel încât bilirubina nu mai ajunge la vezica biliară pentru a fi eliminată şi se acumulează în sânge.

Buzele prea roşii, o problemă

Şi culoarea buzelor oferă indicii despre starea de sănătate a organismului. „Dacă buzele sunt de un roşu intens, este posibil ca persoana respectivă să sufere de o afecţiune cardiacă sau pulmonară", explică medicul dermatolog Oana Clătici.

Culoarea liliachiu închis semnalează un nivel crescut al colesterolului, pe când nuanţele albăstrui apar fie în caz de hipotermie, fie în caz de otrăvire.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite