Măsuri eficiente anticolesterol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
30 de minute de mers rapid sau de jogging zilnic ţin nivelul colesterolului sub control
30 de minute de mers rapid sau de jogging zilnic ţin nivelul colesterolului sub control

Creşterea nivelului colesterolului total peste valoarea de 200 mg/dl favorizează apariţia aterosclerozei şi a infarctului. Adoptarea unui stil de viaţă echilibrat poate reduce cu 10-15 la sută nivelul colesterolului total şi cu 15-20 la sută pe cel al colesterolului „rău“, arată studiile.

Există două tipuri de colesterol: HDL sau colesterolul „bun" şi LDL, cunoscut sub numele de colesterol „rău". În ceea ce priveşte nivelul total de colesterol sanguin, acesta nu trebuie să depăşească valoarea de 200 mg/dl. Nivelul LDL trebuie să fie mai mic de 115mg/dl, iar cel al HDL să depăşească valoarea de 40 mg/dl.

„HDL reprezintă un factor de protecţie cardiovasculară, de aceea valoarea sa nu trebuie să fie prea aproape de limita inferioară. În schimb, valoarea colesterolului LDL trebuie menţinută la minimum, pentru că acesta este responsabil de apariţia plăcilor de aterom, a infarctului şi a accidentului vascular", explică medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti. În ţara noastră, peste o treime din populaţie suferă de hipercolesterolemie, iar numărul românilor care se confruntă cu această problemă este în continuă creştere, conform celor mai recente date prezentate în cadrul Conferinţei Naţionale a Managementului Dislipidemiilor. Vinovate pentru această problemă sunt, în afara factorilor genetici, obiceiurile alimentare nesănătoase şi sedentarismul.

Atenţie la grăsimi!

Pentru a menţine nivelul colesterolului în limite normale, specialiştii ne sfătuiesc ca alimentaţia noastră să cuprindă grăsimi în proporţie de doar 20-30 la sută din totalul caloriilor ingerate. În această perioadă, chiar şi persoanele care ţin post trebuie să acorde o importanţă deosebită consumului de produse alimentare care conţin grăsimi nocive de origine vegetală, cum sunt margarina, unele tipuri de biscuiţi sau cartofii prăjiţi, care cresc nivelul colesterolului. În locul acestora este de preferat consumul moderat de grăsimi bune (nuci, seminţe, alune, avocado, uleiul de măsline, peşte) care ajută la scăderea nivelului colesterolului.

De asemenea, este indicat să consumăm cât mai multe fructe şi legume proaspete, datorită conţinutului ridicat de fibre, dar şi de antioxidanţi, care scad nivelul colesterolului şi previn bolile cardiovasculare. Putem opta pentru mere, citrice, usturoi, ceapă, cartofi, morcovi, sfeclă, varză, ţelină, dar şi pentru fibrele din fulgi de ovăz sau din tărâţe de grâu. „Peştele (somon, sardină, macrou, ton, hering) este bine să fie consumat de două-trei ori pe săptămână, deoarece, datorită acizilor graşi Omega 3 din conţinut, determină scăderea nivelului colesterolului", recomandă medicul de familie cu competente în apifitoterapie Ruxandra Constantina de la Centrul Medical Med-As din Bucureşti.

Specialistul adaugă că eficientă este şi administrarea zilnică a două-trei capsule de ulei de peşte alternativ sau în paralel cu câte una-două capsule cu ulei din seminţe de in în cure de câte 30-60 zile. „Atenţie însă, uleiul de peşte este contraindicat bolnavilor de litiază renală şi celor cu insuficienţă renală", avertizează medicul Ruxandra Constantina.

Activitate fizică, zilnic

Studiile arată că activitatea fizică previne depunerile de grăsime pe artere prin creşterea nivelului colesterolului „bun", dacă este practicată zilnic, câte 30 de minute, sau de cel puţin trei ori pe săptămână. În această perioadă sunt recomandate mersul rapid, joggingul, dansul sau yoga.

Pe lista neagră

Pentru a preveni şi pentru a combate hipercolesterolemia, este indicat ca în perioada Sărbătorilor să evităm consumul exagerat de carne grasă, mezeluri, afumături, sosuri, smântână, maioneză, unt, frişcă, dar şi de produse făinoase, dulciuri şi băuturi acidulate şi îndulcite care se găsesc în comerţ.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite