La ce ajută cura cu tărâţe de grâu

La ce ajută cura cu tărâţe de grâu

Consumate înainte de masă, tărâţele de grâu reduc apetitul

Datorită bogăţiei în substanţe active, cu valoare terapeutică ridicată, tărâţele de grâu însumează toate calităţile unui medicament natural.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tărâţele de grâu sunt un fortifiant natural, care ajută la îmbunătăţirea digestiei şi revigorează organismul prin aportul de substanţe nutritive, fără contraindicaţii sau efecte secundare notabile.

Datorită proprietăţilor remineralizante, laxative, antimicrobiene şi antiinflamatoare dovedite, o cură cu tărâţe de grâu, urmată timp de una-două luni, este o soluţie naturală pentru probleme de sănătate precum anemie, epuizare fizică şi psihică, constipaţie, flebite şi tromboflebite, litiază biliară şi colite.

Surse de vitamine şi de minerale

Tărâţele de grâu sunt de fapt coaja exterioară a bobului de grâu, ­care de regulă se elimină în pro­cesul obţinerii făinii. Această coajă, atunci când ­este proaspătă, ­este o sursă de nutrienţi: vitamine, minerale, celuloză, carbohidraţi şi aminoacizi esen­ţiali.

Printre vitaminele conţinute de tărâţe­le de grâu, ­cele mai im­portante sunt ­cele din com­plexul B (B1, B2, B5, B6, B12), ­betacarotenul, vitami­nele D, E şi PP. Acest tonic general ­este şi un izvor de minerale de ­care organismul are nevoie: ­fosfor, magneziu, sodiu, calciu, zinc, potasiu, seleniu, cupru, iod şi bor.

Au efect laxativ şi detoxifiant

O altă variantă de administrare a tărâţelor se bazează pe ­efectul laxativ al terapiei. Tratamentul se face cu o oră înainte de ­micul dejun. Dimineaţa se bea o cană cu apă în care s-a pus la macerat de seara o lingură de tărâţe proaspete. După ce se bea apa, se consumă tărâţele care s-au depus pe fundul cănii.

Cura aceasta se poate face zilnic, timp de ­două-trei luni, fiind un leac pentru constipaţie. Astfel, se împiedică stagnarea reziduurilor în intestinul gros, factor care ar modifica flora microbiană şi ar contribui la transformarea sărurilor biliare în pietre. Datorită aceluiaşi efect, cura cu tărâţe de grâu este indicată şi pentru detoxifierea organismului.

Ajută la menţinerea siluetei

Pentru a scăpa de kilogramele în plus, poţi alege o zi pe săptămână în care să consumi doar fructe şi trei-patru linguri de tărâţe. De asemenea, pentru ­a-ţi menţine ­silueta există şi va­rianta ca, înain­tea fiecărei mese, să consumi câte o cană cu apă caldă sau cu ceai verde, apoi, la 30 de minute, să consumi ­trei-patru linguri de tărâţe. În acest fel, îţi scade apetitul şi mănânci mai puţin.

Se poate prepara borş

Cura cu borş de putină, preparat din tărâţe, este un tonic al sistemului nervos şi endocrin, are efecte diuretice, depurative şi antihipertensive. Doar cei cu aciditate gastrică trebuie să consume cu prudenţă borşul de putină. Cura cu borş trebuie urmată timp de două-trei luni, iar în acest interval se consumă ­câte ­unul-două pahare de trei ori pe zi.

Cum se fac corect curele

O cură cu tărâţe constă în administrarea unei cantităţi de tărâţe (una până la trei linguri de tărâţe pe zi) cu apă şi cu miere. Tărâţele pot fi adăugate, de asemenea, în supe, în mâncăruri şi în făina albă folosită la gătit.

Astfel de cure sunt indicate persoanelor care vor să slăbească, deoarece conferă senzaţia de saţieta te. Datorită conţinutului bogat în calciu, cura cu tărâţe de grâu este indicată copiilor şi femeilor la menopauză, pentru consolidarea oaselor. Iar pentru că acest remediu este şi o sursă de magneziu este recomandat celor care suferă de stări depresive, de astenie şi de hipercolesterolemie.


Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina 

medic de familie 
competenţă în apifitoterapie


Tărâţele conţin substanţe active deosebit de valoroase din punct de vedere terapeutic: vitamine, acizi nucleici, minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu şi mangan), glucide, proteine, enzime şi fibre vegetale. Aceste elemente facilitează şi îmbunătăţesc digestia, conferă senzaţia de saţietate, sunt un tonic fizic şi psihic excelent.

Cura cu tărâţe de grâu poate fi utilizată în caz de: colite, dischinezii biliare, constipaţie, ­litiază biliară, dispepsii, obezitate, boli de piele, anemii, depresii, neurastenii. Acest remediu poate fi folosit şi de către persoanele fără probleme de sănătate, ca mijloc natural de întărire a sistemului imunitar şi pentru profilaxia cancerului de colon.

Recomandare

Tărâţele de grâu pot fi folosite în cosmetică, pentru curăţarea tenului de impurităţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: