Costul cancerului în Uniunea Europeană este de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările Uniunii Europene plătesc pentru cancer 126 de miliarde de euro în fiecare an, susţine o analiză de amploare asupra impactului economic al acestei boli.

Această sumă uriaşă, care se plăteşte anual de statele Uniunii Europene, include costurile medicamentelor şi a îngrijirilor medicale, dar şi salariile pierdute din cauza bolii sau de familiile care au grijă de bolnav, notează BBC.

Această analiză a fost realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford şi de la „King's College“ din Marea Britanie şi s-au luat în calcul date din 2009, din fiecare dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene.

Rezultatul a scos la iveală un cost total de 126 de miliarde de euro, dintre acestea 51 de miliarde reprezentând costurile spitaliceşti, inclusiv taxele doctorilor şi cele ale medicamentelor.

Productivitatea scăzută, adică orele de muncă pierdute din cauza bolii sau chiar a decesului, costă UE 52 de miliarde de euro, iar costurile familiilor care îngrijesc bolnavii este de 23 de miliarde.

Ţările mai bogate, cum ar fi Germania sau Luxembourg, cheltuie mai mult de persoană pe tratamentele împotriva cancerului, decât ţările est-europene, cum ar fi Bulgaria sau Lituania.

Cancerul de plămâni reprezintă mai mult de o zecime din toate costurile legate de cancer. Această boală tinde să afecteze oamenii la o vârstă mai tânără decât alt tip de cancer, astfel se pierde putere de muncă.

Şi totuşi, costurile cancerului sunt mici comparativ cu alte boli

Totuşi, costurile cancerului sunt mai mici decât cele asociate demenţei sau problemelor cardiovasculare. Aceeaşi analiză realizată de britanici a scos la iveală că bolile de inimă, inclusiv tensiunea sanguină mare şi infarctul, costă 169 de miliarde de euro pe an, iar demenţa costă chiar 189 de miliarde de euro în doar 15 ţări din vestul Europei.

Demenţa înregistrează costuri foarte mari în special din cauza îngrijirilor prelungite, iar bolile cardiovasculare includ o varietate mare de probleme care afectează mult mai mulţi oameni decât cancerul.

„Prin estimarea impactului economic al unor boli, este posibil să ajutăm la direcţionarea fondurilor de cercetare în zone care reprezintă un impact economic mare, cum este cancerul sau bolile cardiovasculare, pentru a avea rezultate pozitive şi, pe viitor, o scădere a acestor costuri“, susţine doctorul Ramon Luengo-Fernandez, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Oxford.

„Este vital ca cei care iau deciziile în Europa să se folosească de această informaţie pentru a identifica şi a stabili priorităţile. O abordare mai eficientă a investiţiilor poate preveni prăbuşirea sistemelor de sănătate, un risc real dacă luăm în considerare impactul economic al cancerului, iar în anumite ţări, o mai bună alocare de fonduri de cercetare poate îmbunătăţi speranţa de viaţă în cazul acestor boli“, declară profesorul Richard Sullivan de la „King's College“, din Londra.


Citeşte şi:

Mamografia, o analiză esenţială pentru femeile de peste 40 de ani

1,4 milioane de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar în fiecare an la nivel mondial, atrag atenţia specialiştii. „Acum e rândul tău să ai grijă de mama ta!“ este mesajul campaniei de anul acesta de informare despre cancerul de sân „Nu am făcut destul“.

Cele 5 semne relevante care pot anunţa cancerul de sân

10.000 de românce primesc anual diagnosticul de cancer mamar, cele mai multe dintre ele în stadii avansate, când eficienţa tratamentului nu mai este maximă. Există câteva semne care ar trebui să-ţi dea de gândit şi să te trimită de urgenţă la medic pentru investigaţii amănunţite, astfel încât să depistezi din vreme boala.

Dacă te plimbi cel puţin o oră pe zi, reduci riscul apariţiei cancerului la sân

Femeile în vârstă care merg o oră în fiecare zi, îşi reduc riscul de cancer la sân în mod semnificativ, susţine un nou studiu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite