Cât costă un aparat dentar invizibil. Dantura strâmbă favorizează depunerea tartrului şi îngreunează periajul

Cât costă un aparat dentar invizibil. Dantura strâmbă favorizează depunerea tartrului şi îngreunează periajul

Cât costă un aparat dentar invizibil  Acesta îndreaptă dinţii şi previne pierderea lor

Medicii dentişti atrag atenţia că aparatele dentare sunt mai mult decât o necesitate estetică. Astfel de aparate ameliorează anomaliile danturii şi previn paradontozele.

Ştiri pe aceeaşi temă

„ Aproape jumătate din populaţie se confruntă cu problema danturii inestetice, adică a dinţilor strâmbi, înghesuiţi sau a maxilarului ori mandibulei proeminente. O altă problemă a dinţilor este şi dantura inegală. În cazul acestor persoane, riscul de a forma placă bacteriană, precum şi riscul apariţiei cariilor sunt mai mari, din cauză periajul este ineficient”, spune dr. Oana Alexandra Omer, medic dentist specialist ortodonţie la Clinicile Dr. Melnic.

Imposibilitatea unei igiene orale corecte duce la apariţia cariilor şi a afecţiunilor gingiei.

„Peste 50% dintre pacienţii necesită aparat dentar, nu doar pentru corectarea estetică a danturii, dar şi pentru prevenirea altor probleme, cea mai gravă dintre ele fiind parodontoza”, mai spune dr. Oana Alexandra Omer.

Cât costă un aparat dentar invizibil . Parodontoza poate duce la pierderea danturii

Potrivit OMS, în 7 ţări europene, afecţiunile parodontale sunt în proporţie de peste 75%, în alte 13, de 40-75%, iar în 15 dintre acestea, de până la 40%. Statistic, 3/4 din populaţia adultă a lumii, de peste 35 de ani, suferă o formă clară de paradontoză. 

Deşi parodontoza este o boală ereditară, de cele mai multe ori, poziţia nenaturală a dinţilor poate conduce la gingivită, primul pas al bolii paradontale, iar lipsa intervenţiei în corectarea poziţiei dinţilor poate duce chiar la pierderea acestora.

 „Dacă dinţii sunt înghesuiţi sau unii peste alţii este foarte greu să recuperezi zona aceea, pentru ca nu o poţi ţine curată. În felul acesta, evoluţia bolii este rapidă şi conduce la pierderi dentare. Mai mult, ţineţi cont că un dinte pierdut din cauza parodontozei este greu de înlocuit, deoarece apare problema erodării osului, prin urmare, în afara de implant, va fi nevoie şi de adiţie de os. Dacă este vorba despre un stadiu avansat al bolii parodontale, riscul este unul real, inclusiv pierderea implantului“.

Tot din cauza unei igiene dentare incorecte, dar şi a factorilor externi  precum fumatul tartrul poate apărea mult mai uşor pe dinţi, gingiile se vor inflama şi vor duce la sângerări în timpul spălatului şi nu numai.

Cât costă un aparat dentar invizibil. Din aur sau cu gutiere transparente

În ceea ce priveşte muşcătura inegală,  aceasta suprasolicită muşchii şi articulaţiile mandibulei, astfel că cei care se confruntă cu aceste probleme pot simţi, uneori, chiar şi dureri de cap. 

Din cauza muşcăturii inegale, apare problema masticaţiei deficitare, care, în timp, conduce la probleme digestive . Alte efecte ale masticaţiei deficitare sunt oboseala musculară, migrene care pot avansa la stadiul cronic, dureri ale feţei sau gâtului. 

O altă problemă ce poate fi rezolvată prin purtarea aparatului dentar, în afara de cea estetică, este cea a imperfecţiunilor pronunţiei, dificultatea în vorbire, exprimare.

Avantajul principal al tehnologiei moderne este că pot beneficia de tratamentul ortodontic persoane de orice vârstă, impactul psihologic fiind minor în timpul tratamentului. Pe piaţă sunt disponibile diverse feluri de aparate dentare, de la cel clasic, din metal ( cu brackets), până la cel invizibil care trece neobservat în timpul purtării.  

Un aparat dentar din aur, fixat în spatele dinţilor, ajunge la suma de 4.500 de euro, ambele arcade, în timp ce unul cu gutiere transparente costă 4.000 de euro.  

„Este mult mai bine şi mai ieftin să previi problemele cu repercursiuni grave, cum ar fi parodontoza, decât sa le tratezi apoi.”, conchide dr. Oana Alexandra Omer.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările