Zincul oferă scut împotriva infecţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a ne feri de infecții este necesar să ne protejăm sistemul imunitar. Cel mai bun protector al imunității este zincul, un mineral  pe care  îl  putem găsi în foarte multe alimente.

Recomandat în convalescență

Studiile au arătat că zincul întărește rezistența organismului la infecții, însă cu condiția să-l introducem zilnic în alimentaţie. Deși acest mineral se găsește într-o gamă variată de alimente, multe persoane au deficit de zinc. Asta deoarece, în urma procesării termice, zincul din cele mai multe alimente se pierde.

Calendarul frumuseţii tale

 Slăbeşte după firea ta

Trucuri pentru un machiaj care întinereşte

Ce spun unghiile despre tine?

De aceea, persoanele care au sistemul imunitar slăbit sau cele care sunt în convalescență ar trebui să consume doar alimente care nu sunt trecute prin flacără precum germeni de grâu, semințe de dovleac și de floarea-soarelui, salată verde, nucă de cocos, morcov, nuci și migdale.

De asemenea, în loc de desert se poate consuma o linguriță de lapte praf degresat. În unele cazuri, carența de zinc este foarte mare și se recomandă suplimentele cu zinc. Pentru rezultate mai rapide, acestea trebuie administrate în combinație cu vitamina A.

Armă împotriva microbilor

O serie de boli parazitare specifice perioadei copilăriei, precum infecțiile cu bacteriile Giardia lamblia (giardia) și Ascaris lumbricoides (limbricii), pot fi prevenite prin adoptarea unei diete bazate pe carne (îndeosebi fiartă), ouă, fructe de mare, sardine și ton. Acestea sunt cele mai bune surse de zinc și pot fi introduse fără restricții, în meniul zilnic. De asemenea, pentru a da gust salatelor, se pot folosi sosurile pe bază de muştar. Pe lângă rolul său antiinfecțios, zincul ajută și la reglarea nivelului colesterolului.

Combate impotența

Lipsa de zinc din organism a fost asociată și cu apariția unor forme ale impotenței la bărbați. Prin urmare, se recomandă introducerea în dietă a alimentelor bogate în zinc și a suplimentelor care conțin acest mineral.

Bărbații care suferă de impotență ar trebui să consume stridii, considerate adevărate afrodiziace. Studiile au arătat că bărbații cu probleme de potenţă care mănâncă cel puțin 150 de grame de stridii pe zi îşi pot îmbunătăţi activitatea sexuală.

Specialistul nostru

Livia Nena biolog nutriţionist

Zincul este un mineral cu roluri multiple în organism. Acesta ajută la sinteza proteinelor și la formarea colagenului, întăreşte sistemul imunitar și ajută la vindecarea leziunilor. Totodată, crește acuitatea vizuală și este vital pentru formarea oaselor, pentru sănătatea părului, unghiilor și pielii. Doza zilnică recomandată este de 50-100 mg zinc.

Principalele surse de zinc sunt gălbenușul de ou, peștele, carnea de vită, de miel şi de pasăre. Zincul se mai găsește și în legume, fructe de mare, ciuperci, fasole albă, soia, seminţe de floarea-soarelui, drojdie de bere, cereale integrale, păpădie, pătrunjel, salvie, hamei și ştevie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite