Terapeutică:Cum ne reglăm dieta la început de an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mesele copioase de Sărbători, sistemul nostru digestiv este pus la grea încercare.

Persoanele active şi tinerii trebuie să consume alimente care conţin mai multe calorii (carne, brânzeturi, dulciuri cu fructe oleagianoase) comparativ cu sedentarii.

În meniul vârstnicilor trebuie să predomine peştele slab, legumele, fructele şi lactatele degresate; în schimb, aceştia trebuie să fie prudenţi cu preparatele care conţin multe grăsimi şi zahăr, factori de risc în afecţiunile specifice vârstei a treia: hipertensiunea, colesterolul, trigliceridele, artroza, diabetul zaharat.

Farmacia casei trebuie să fie aprovizionată cu un tonic digestiv, care se poate procura de la magazinele Plafar sau cu ceaiuri de salvie, mentă, afin, coada-şoricelului din care preparaţi infuzii (câte o linguriţă de plantă la o cană cu apă fierbinte). Se consumă câte două-trei cea­iuri pe zi, până când disconfortul dispare.

Checul de conopidă este o reţetă gustoasă şi sănătoasă pe care s-o preparaţi pentru oaspeţii voştri de toate vârstele. Aveţi nevoie de următoarele ingrediente: o conopidă mare, 200 de grame de brânză de vaci, 10 linguri de lapte praf, dizolvat în puţină apă, 5 ouă, o linguriţă de cimbru, o legătură de mărar tocată mărunt.

Tăiaţi conopida în bucăţele mici şi puneţi-le la fiert în apa fierbinte. Lăsaţi conopida să fiarbă cinci minute, apoi pasaţi-o până se transformă în piure şi adăugaţi celelalte ingrediente.

Compoziţia obţinută trebuie s-o turnaţi într-o formă unsă cu ulei, tapetată cu griş şi s-o puneţi în cuptor în bain-marie. După o oră, scoateţi tava din cuptor, dar nu scoateţi checul din formă decât după 15 minute. Acesta se poate servi cu salată verde sau cu suc de roşii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite