Poţi slăbi cu puterea minţii. Află cum!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O simplă salată îţi poate potoli foamea pentru multă vreme, dacă o percepi ca fiind săţioasă FOTO: Shutterstock
O simplă salată îţi poate potoli foamea pentru multă vreme, dacă o percepi ca fiind săţioasă FOTO: Shutterstock

Majoritatea mâncăm mai mult decât avem nevoie. De aceea, trebuie să acţionăm şi la nivel psihic atunci când ţinem o dietă şi vrem să slăbim, pentru a ne putea controla apetitul, dar şi senzaţia de saţietate, sunt de părere specialiştii în psihologia alimentaţiei.

Atunci când vrem să slăbim, o piedică frecvent întâlnită este senzaţia permanentă de foame, din cauza reducerii numărului de calorii, dar şi din cauză că nu ne simţim sătui atunci când ne ridicăm de la masă. De fapt, acestea sunt motivele pentru care dietele îi frustrează pe mulţi dintre noi şi îi fac mai întâi să mănânce pe ascuns, iar apoi să renunţe la cura de slăbire.

Saţietatea este în mintea ta

În primul rând, ceea ce ne face să ne simţim sătui sunt modificările unor hormoni din organism, care se produc după ce am mâncat. Mai exact, atunci când stomacul se umple, receptorii care se găsesc în mucoasa ce-l căptuşeşte transmit semnale către creier. Acesta, la rândul lui, scade nivelul hormonului grelină, eliberat în corp de către stomac şi care este responsabil cu senzaţia de foame.

Atunci când nivelul acestui hormon în organism este ridicat, apare senzaţia de foame, iar după ce am mâncat, nivelul lui scade şi nu mai simţim nevoia să mâncăm o vreme.

Dar specialiştii în psihologia alimentaţiei susţin că la fel de importantă în apariţia şi menţinerea senzaţiei de saţietate este percepţia noastră asupra calităţii mâncării, asupra numărului de calorii şi, desigur, asupra porţiilor. De fapt, obiceiurile noastre alimentare, experienţele anterioare şi dorinţa de a ne conforma normelor sociale sunt esenţiale atât în determinarea cantităţii de mâncare, cât şi a tipului de alimente de care avem nevoie pentru a ne simţi sătui.

Mici trucuri să te simţi sătul cu puţin

Mai multe studii privind porţiile şi dimensiunea farfuriilor în care ne este servită masa au demonstrat că majoritatea oamenilor au tendinţa de a-şi umple farfuriile cu mâncare şi de a mânca tot ce au în faţă.

Dar şi mai interesant este faptul că, prin mici trucuri de psihologie a alimentaţiei, putem să ne simţim sătui cu mâncare mai puţină şi mai sănătoasă, crede profesorul Jeff Brunstrom de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, citat de scientificamerican.com.

Un studiu recent a arătat că o gustare din piure de fructe poate fi percepută ca fiind săţioasă de unele persoane şi nesăţioasă de altele, în funcţie de percepţia asupra cantităţii de fructe pe care gustarea respectivă o conţine. Mai precis, în cadrul studiului, două grupuri de voluntari au primit exact acelaşi piure de fructe (aceeaşi compoziţie şi aceeaşi cantitate), doar că unui grup i s-a spus că gustarea conţine mai multe fructe decât cea a celuilalt grup. La câteva ore după aceea, voluntarii din grupul „păcălit“ încă se simţeau sătui, spre deosebire de ceilalţi.

Aceleaşi efecte au fost obţinute prin etichetarea diferită a aceluiaşi tip de mâncare. Adică o porţie de orez cu legume a fost numită „masă“ pentru unii şi „gustare“ pentru alţi voluntari. Cei care au considerat că aceasta a fost doar o gustare au mâncat din nou la scurt timp după aceea, fiindcă li s-a făcut foame rapid.

Ce este „saţietatea estimată“

Potrivit profesorului Brunstrom, esenţială într-o cură de slăbire este „saţietatea estimată“, adică aşteptările noastre cu privire la cât de sătui ne va face să ne simţim un anumit tip de hrană. Aceste aşteptări au luat naştere din toate experienţele noastre, din zecile de mii de mese anterioare – dimensiunea porţiilor şi cât de săţioase le-am considerat.

„Aşadar, ar trebui să reînvăţăm să mâncăm mai puţin (porţii mai mici) şi să includem în dieta zilnică alimente cu adevărat hrănitoare (nu fast food şi dulciuri concentrate), care să ne facă să ne simţim sătui mai mult timp. Astfel este posibil să ne reprogramăm «automatismele» în ceea ce priveşte alimentaţia şi să slăbim mai uşor“, este de părere profesorul Brunstrom.

Dieta nu trebuie să fie frustrantă

Dacă dieta ne frustrează, iar ceea ce mâncăm nu ne provoacă plăcere, există un risc crescut să nu aibă succes. Aceasta tot din cauză că partea psihică joacă un rol esenţial în apariţia şi în menţinerea senzaţiei de saţietate.

Specialiştii spun că saţietatea vine şi din satisfacţia pe care ne-o produce mâncarea. Papilele gustative şi mirosul participă şi ele în acest sens. Aşadar, chiar şi într-o cură de slăbire, poţi mânca orice, atât timp cât porţiile sunt mici, alimentele respective sunt pe gustul tău şi nu-ţi faci procese de conştiinţă după masă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite