Bacteriile intestinale ar putea fi de vină pentru kilogramele în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul scăzut al bacteriilor intestinale influenţează greutatea corporală FOTO Shutterstock
Numărul scăzut al bacteriilor intestinale influenţează greutatea corporală FOTO Shutterstock

Numărul şi diversitatea bacteriilor din intestine pot influenţa greutatea, susţine un nou studiu. Oamenii obezi au mai puţine bacterii şi nu foarte variate.


„În cazul în care ai mai puţine bacterii intestinale şi eşti deja obez, în decursul anilor vei lua şi mai mult în greutate. Este un cerc vicios care ameninţă sănătatea“, declară Oluf Pederson, cercetător la Universitatea din Copenhaga, Danemarca.

Bacteriile intestinale în număr mic pot provoca mici inflamaţii care cresc riscul unor boli cronice, cum ar fi cele de inimă sau diabetul, notează „Huffington Post“. „Chiar şi persoanele normoponderale care nu au o diversitate a speciilor bacteriene, prezintă un risc crescut de a face aceste boli“, susţine S. Dusko Ehrlich, specialist la Centrul INRA pentru cercetări în agricultură, alimente şi nutriţie din Franţa.

Studiul danezilor a demonstrat, de asemenea, că unul din patru oameni are cu 40% mai puţine bacterii decât ar trebui. Un alt studiu, realizat de francezi de această dată, a descoperit că obezii îşi pot spori numărul bacteriilor şi diversitatea lor prin schimbarea dietei.

Totuşi, cercetări anterioare au sugerat că schimbările de dietă pentru a influenţa bacteriile intestinale afectează creierul. Consumul de iaurt cu probiotice (micro-organisme care ajută la menţinerea echilibrului de bacterii intestinale) afectează activitatea cerebrală, menţionează unul dintre studii.


Citeşte mai multe:

7 metode demente de slăbit. Nu încercaţi asta acasă!

De-a lungul anilor, s-au inventat diverse metode de slăbit, care mai de care mai ciudate: acadele în loc de cină, furculiţe care vibrează atunci când mănânci prea mult, chiar şi ochelari de soare care schimbă culoarea mâncării în ceva complet scârbos pentru a te face să n-o mănânci. Există însă şi metode atât de drastice şi de nebuneşti, încât ţi se face pielea de găină.

Radu Voiosu, medic gastroenterolog: „Avem doi creieri: unul în cap şi altul intestinal“

Prof. dr. Radu Voiosu ne-a explicat într-o zi caniculară de august, într-o încăpere răcoroasă din Spitalul Colentina, cum stă treaba, de fapt, cu regimurile alimentare în caz de boli digestive, care sunt tratamentele cu adevărat eficace şi care nu.

Când problemele digestive te ţin închis în casă. A crescut numărul celor cu boli inflamatorii intestinale

Alimentaţia modernă, stilul de viaţă haotic, dar şi folosirea iraţională a antibioticelor au dus la creşterea numărului celor care manifestă tulburări digestive autoimune: crampe abdominale, balonări şi digestie dificilă.

Cum se manifestă boala Crohn, o tulburare digestivă care afectează tot mai mulţi tineri români

Mediul în care trăim, dar şi fumatul, administrarea haotică a antibioticelor, alimentaţia dezechilibrată şi stresul constant afectează flora intestinală şi pot declanşa boala Crohn, o afecţiune digestivă care necesită, în multe cazuri spitalizare sau chiar intervenţii chirurgicale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite