Petre Silviu

Petre Silviu

Cercetător independent relaţii internaţionale
 • acum 2 ani

  Autosabotajul prin risipirea de sine

  Scriam în articolul anterior despre diferitele cauze ale autosabotajului şi încercam să arăt că  acesta nu are numai resorturi individuale, ci şi biologice sau sociale. Susţineam acolo, pornind de la sociologia lui Robert Merton, că ideile şi comportamentele autosabotante ar putea fi induse de presiunea exterioară pentru a-i determina pe indivizi să respecte status-quo-ul social şi să economisească resursele colective.

 • acum 2 ani

  Mă autosabotez, deci exist. Scurt eseu

  Iluminismul a încetăţenit ideea progresului uman fără de sfârşit. Pe măsura dezvoltării tehnologiei, această căutare nu a mai fost lăsată doar indivizilor, devenind o preocupare pentru guverne -> prin asigurarea securităţii, a echităţii sociale, a asigurării proprietăţii etc.

 • acum 2 ani
 • acum 2 ani

  Interesele Iranului în Afganistan

  Iranul are trei obiective majore în Afganistan, anume: 1) să menţină relaţii cordiale cu ţara vecină; 2) să împiedice reizbucnirea războiului civil ca în anii ’90 şi 3) să se asigure că nu va fi folosit drept bază pentru acţiuni ostile împotriva Iranului. Argumentul meu este că cele trei obiective se pot armoniza doar dacă Iranul se va simţi integrat în rândul marilor puteri.

 • acum 5 ani
 • acum 5 ani
 • acum 5 ani

  Frida Kahlo. Carte de bucate şi bucăţi

  Este epoca bucătarilor. Ca niciodată parcă, personalităţi de televiziune, bucătari de profesie, politicieni, sportivi sau poeţi se exprimă şi se umanizează în faţa noastră gătind.

 • acum 6 ani

  Sri Lanka şi sinuciderile

  Deşi puţine acte sunt la fel de intime şi de absolute precum sinuciderea, aceasta nu reprezintă un act solitar, ci se decupează din tipare sociale. Aşa după cum constata Émile Durkheim într-o lucrare ce urmează să împlinească 120 de ani în 2017, sinuciderea, indiferent de motivaţiile pur personale care o declanşează, rămâne un fapt statistic, influenţat de variabile precum zona geografică, anotimp, educaţia făptaşului sau clasa socială.

Vezi mai multe
Modifică Setările