Șefa diplomației de la Bruxelles: „220.000 de români trăiesc în Belgia”. Ce au discutat Odobescu și Lahbib

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Belgiei, Hadja Lahbib, aflată în vizită la Bucureşti, a declarat că România reprezintă „un partener privilegiat" în Europa de est, fiind 220.000 de români în Belgia, dintre care 30.000 și cu cetățenie a acestui stat.

Șefa diplomației de la Bruxelles și ministra Luminița Odobescu FOTO MAE
Șefa diplomației de la Bruxelles și ministra Luminița Odobescu FOTO MAE

România este pentru Belgia un partener privilegiat în Europa de est. Această apropiere se traduce prin relaţii umane aprofundate, care unesc cele două ţări. Belgia are pe teritoriul său o comunitate importantă de români, care se ridică la aproximativ 220.000 de cetăţeni, dintre care 30.000 au deja cetăţenie belgiană. Iar la Bruxelles, cetăţenii români reprezintă a doua sau a treia comunitate cea mai importantă, iar integrarea lor în oraşul nostru este armonioasă. Ei sunt mândri să fie români, dar şi belgieni", a arătat ministra Lahbob, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la sediul MAE, potrivit Agerpres.

Hadja Lahbib a mai precizat că relaţiile economice bilaterale au cunoscut o creştere constantă în ultimii ani şi a remarcat „numărul mare" de investitori belgieni în România. Belgia ocupă locul zece în clasamentul investitorilor străini din România, a menţionat ministrul.

Investiții belgiene în România

O companie belgiană să pregăteşte să investească într-o uzină de baterii electrice, la Galaţi. Menţionez şi Sonaca, care a obţinut un contract important cu Airbus şi care doreşte să îşi dezvolte activitatea la Cluj. Ştiu că în prezent există discuţii în derulare între Sonaca şi autorităţile române, pentru a obţine sprijinul necesar. Aceste două proiecte de amploare atrag şi alte proiecte. Mă gândesc la sectorul nuclear, la sectorul hidrogenului offshore sau la sectorul eolian, Belgia având o expertiză clară în aceste domenii. De asemenea, avem şi alte interese reciproce de a consolida colaborarea în aceste domenii şi vom explora în mod clar aceste oportunităţi pe viitor", a spus șefa diplomației de la Bruxelles.

Hadja Lahbib a evidenţiat ajutorul acordat de România unui număr mare de refugiaţi ucraineni şi „rolul important" jucat în crearea coridoarelor de solidaritate din UE. Totodată a menţionat că 245 de militari belgieni s-au aflat în România, în perioada martie-decembrie 2022, pentru amenajarea bazei de la Cincu. Începând din luna iulie, militarii belgieni sunt prezenţi din nou în România, pentru o perioadă de un an, cu rotaţie la fiecare patru luni. De altfel, ministrul român al Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu şi Hadja Lahbib urmează să efectueze o vizită la Cincu.

La șefia UE din ianuarie 2024

Vom continua să sprijinim Ucraina şi populaţia acestei ţări în apărarea teritoriului său, atât timp cât va fi nevoie. Ca ţară vecină a Ucrainei, România se află în prima linie a conflictului. (...) Primul ministru (al Regatului Belgiei, Alexander De Croo, n.r.) în aprilie 2022, cu ocazia vizitei sale, a adresat un mesaj clar populaţiei României, spunând că frontierele clare ale NATO sunt frontierele tuturor statelor membre ale Alianţei. Şi între aliaţi trebuie să apărăm aceste frontiere. Pentru a face acest lucru, Belgia contribuie activ la consolidarea capacităţilor de apărare ale NATO pe teritoriul României", a adăugat Hadja Lahbib.

Ministra a reamintit că Belgia va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene din ianuarie 2024 şi a subliniat că ţara sa doreşte să finalizeze dosarele importante înaintea alegerilor europene. „Belgia doreşte să încurajeze şi o reflecţie aprofundată privind agenda strategică pentru perioada 2024-2029, care va trebui să ţină cont de securitate, apărare, domeniul energiei, autonomia strategică a UE, dar şi de competitivitatea economică. Preşedinţia belgiană va dori să ajute la avansarea discuţiilor privind viitorul UE şi la discuţiile necesare înaintea viitoarelor extinderi ale UE, fie din punct de vedere instituţional, bugetar sau politic. Acesta este un subiect vast care ştiu că îşi va găsi ecoul în România, ţară vecină a Republicii Moldova, candidată la aderarea la UE", a precizat Hadja Lahbib

Sprijin pentru aderarea la Schengen

Ministra Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat joi, la finalul întrevederii cu omoloaga belgiană, Hadja Lahbib, că aderarea României la spaţiul Schengen este un obiectiv pe deplin susţinut de către Belgia.

Evident, am discutat şi despre aderarea României la spaţiul Schengen, obiectiv care este pe deplin susţinut de către Belgia. Am profitat de acest prilej pentru a prezenta doamnei ministru cele mai recente evoluţii în acest dosar, evoluţii care sperăm să conducă la identificarea unei soluţii, cât mai curând posibil, pentru a depăşi blocajul existent", a spus Odobescu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la sediul MAE, citată de agenția de stat.  

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite