Euobserver: Împiedicarea visului Schengen pentru România și Bulgaria ajută Federația Rusă / Cum e văzut rolul AUR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Continuarea excluderii României și Bulgariei din zona Schengen creează probleme atât celor două state, care se confruntă cu o ascensiune a partidelor eurosceptice proruse, adică formațiunile politice AUR și Renașterea, scrie euobserver, cât și unității Uniunii Europene, fapt benefic unei dezbinări a țărilor UE, dorită de actori de rea-credință precum Rusia. 

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Potrivit articolului de opinie euobserver, votul din decembrie anul trecut, de aderare la Spațiul Schengen al tuturor statelor candidate, România, Bulgaria și Croația, ar fi demonstrat unitate, după un an de greutăți politice și economice, scoțând totodată în evidență faptul că Uniunea Europeană dispune încă de capacitatea politică de a integra și mai mult statele balcanice în proiectul european.

După respingerea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, ratarea de către UE a unei alte oportunități valoroase de a-și integra membrii balcanici nu ar fi doar nesăbuită din punct de vedere politic, ci ar putea crea o reacție furioasă din partea publicului din cele două state, mai explică sursa citată.

Olanda și Austria au respins aderarea Bulgariei, în vreme ce Austria a respins doar candidatura României, invocând îngrijorări legate de respectarea deplină a standardelor UE în privința statului de drept, precum și legăturile existente între bandele de crimă organizată și structurile politice din ambele țări. 

Respingerea a provocat proteste masive atât din partea politicienilor, cât și din partea populației celor două state. Austria și Olanda au fost acuzate că blochează aderarea partenerilor balcanici din cauza unor probleme mai degrabă interne – ambele țări confruntându-se mai cu o creștere a sprijinului acordat unor partide de opoziție care se opun migrației, și mai puțin cu niște temeri politice rezonabile, mai relatează sursa citată. 

Un nou vot împotriva aderării la Schengen, cadoul pentru partide precum AUR

Potrivit articolului, pentru UE, ratarea acestei mari șanse de integrare a membrilor săi balcanici nu ar însemna doar un prejudiciu politic, dar ar putea duce la o dură ripostă publică atât în Bulgaria, cât și în România, în contextul în care ambele guverne luptă să contracareze puternicele partide politice eurosceptice proruse Renașterea, respectiv Alianța pentru Unirea Românilor, care, în ultimele luni, au înregistrat o creștere în preferințele electoratului.

Un nou vot împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiului Schengen ar fi cadoul politic potrivit, pus exact la îndemâna partidelor eurospectice proruse din cele două state, subliniază sursa citată, arătând că o continuare a excluderi ar încuraja prea puțin eventuale noi reforme politice, nefăcând decât să irite și să frustreze și mai mult două state UE care altminteri sprijină puternic organizația.

Potrivit sursei citate, astfel s-ar crea șansa unei dezbinări, dorită de actori de rea-credință, precum Rusia, care caută mereu astfel de ocazii. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite