Șeful PPE, poziționare similară cu a lui Iohannis: Trebuie găsit echilibrul geografic pentru funcțiile-cheie la nivelul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manfred Weber, președintele Partidului Popular European (cea mai mare familie politică), e de acord cu solicitarea lui Klaus Iohannis ca la următoarele negocieri pentru funcțiile-cheie la nivelul UE să se țină cont și de criteriul geografic, pentru a fi reprezentat și estul Europei.

Manfred Weber, șeful PPE, e de acord cu Iohannis FOTO AFP
Manfred Weber, șeful PPE, e de acord cu Iohannis FOTO AFP

Trebuie găsit echilibrul geografic pentru funțcțiile-cheie la nivelul UE, iar aici nu e nicio urmă de îndoială. Partidul meu a mai făcut asta”, a afirmat Manfred Weber, șeful PPE, într-o discuție cu jurnaliștii români de la Strabsbourg.

Liderul popularilor europeni a dat exemplul lui Jerzy Buzek, între 2009 și 2012, dar și pe cel al lui Donald Tusk, președinte al Consiliului European între 2014 și 2019.

De la socialiști, Renew, liberali, nu a fost niciodată un candidat pentru una fin funcțiile de top”, a subliniat șeful PPE.

„De aceea trebuie să găsim un echilibru geografic. Trebuie să fie un punct important de discuție în negocierile din iunie, de la nivelul familiilor europene. Fiecare trebuie să contribuie la acest aspect”, a completat Manfred Weber.

Iohannis: E inadmisibil

Șeful statului a subliniat, într-o conferință de presă susținută la Strasbourg, că la viitoarele negocieri va fi unul dintre cei care vor cere reprezentare echitabilă a regiunilor europene.

După părerea mea, ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea de est. Eu cred că în 2019 s-a greșit, toate pozițiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente, deci nu asta e discuția, din vechea Europă și este unul din motivele pentru care foarte mulți est-europeni se consideră puțin lăsați deoparte. Este o eroare și sper că de data aceasta eroarea să nu se mai producă. Ar fi bine pentru Uniune să se înțeleagă că alegerea pentru leadership trebuie să se facă și ținând cont de criteriul regional. Este bine să avem persoane din vechea Europă, din est, este bine să fie din nord, din sud. Aceste chestiuni nu trebuie niciodată neglijate, fiindcă ele ar adânci niște falii care preferăm noi să fie închise”, a afirmat președintele României. 

În schimb, întrebat dacă el vizează vreo funcție după terminarea mandatului, Iohannis a evitat un răspuns clar. „În ce mă privește pe mine, nu cred că este momentul să fac speculații. Sunt Președintele României, sunt membru în Consiliul European, unde după alegerile europene se vor discuta toate aceste poziții”, a punctat președintele României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite