PSD cere punerea de presiune pe Austria prin Consiliul European. Ce pași sunt indicați pentru aderarea la Schengen

0
Publicat:

Europarlamentarul PSD susține că Consiliul European poate, conform Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene, să discute despre aderarea României la spațiul Schengen la solicitarea țării, cu acordul Președintelui Consiliul European și a Președinției Consiliului UE.

Negrescu solicită discutarea temei Schengen la următorul Consiliu European FOTO: Facebook
Negrescu solicită discutarea temei Schengen la următorul Consiliu European FOTO: Facebook

Potrivit lui Victor Negrescu, la nivelul Consiliului European se poate evidenția „faptul că veto-ul dreptei din Austria și a celor de centru-dreapta din Olanda pune în pericol unitatea și solidaritatea europeană a statelor membre, atât de necesare având în vedere crizele pe care le traversăm și războiul ilegal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”.

„Consiliul European poate, conform Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene, să discute despre aderarea României la spațiul Schengen la solicitarea țării noastre, cu acordul Președintelui Consiliului European și a Președinției Consiliului UE. Consiliul European oferă Uniunii, conform articolul 15 din TFUE, impulsurile necesare dezvoltării acesteia și îi definește orientările și prioritățile politice generale. La nivelul acestei instituții se poate evidenția faptul că veto-ul dreptei din Austria și a celor de centru-dreapta din Olanda pune în pericol unitatea și solidaritatea europeană a statelor membre, atât de necesare având în vedere crizele pe care le traversăm și războiul ilegal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, susține acesta, potrivit unei postări a PSD pe Facebook.

Europarlamentarul susține că „putem pune presiune pe Cancelarul austriac” și România poate „solicita convocarea unui Consiliu de Justiție și Afaceri interne extraordinar”. De asemenea, social-democratul arată că o zi cheie în acest sens este marți, 13 decembrie. 

„În contextul în care Consiliul European este un for în care deciziile se iau consensual, putem pune presiune pe Cancelarul austriac, să subliniem faptul că prin decizia sa a izolat Austria și, totodată, să solicităm convocarea unui Consiliu de Justiție și Afaceri Interne extraordinar, așa cum a propus Președinția cehă la Consiliul UE, sau să obținem un calendar ferm de aderare pentru anul viitor. Marți este o zi cheie în acest sens, nu doar pentru că vom avea o dezbatere în plenul Parlamentului European, ci și pentru faptul că are loc Consiliul Afaceri Generale în cadrul căruia se setează, conform articolul 2 din Regulamentul de procedură al Consiliului European, ordinea de zi pentru Consiliul European ce va avea loc joi 15 decembrie”, arată europarlamentarul PSD.

Victor Negrescu susține că „ar fi greșit să nu menținem subiectul pe agenda europeană pentru că dacă nu o facem noi, nu are cine să o facă. Evident, fără populisme sau acțiuni extreme, ci cu profesionalism și cu demersuri instituționale în acord cu regulamentele europene, pentru a arăta, încă o dată, că România este un membru responsabil al Uniunii Europene și poate asigura securitatea și dezvoltarea acesteia”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite