Primăria Capitalei, armă pentru răfuielile din PSD | ANALIZĂ

0
Publicat:

Traian Bǎsescu acuzǎ existența unul blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone pentru ca edilul de la Sectorul 5 sǎ nu se retragǎ din cursa pentru Capitalǎ. Scopul ar fi ca Gabriela Firea sǎ nu câştige teren în PSD. Şi analiştii politici o vǎd pe reprezentanta PSD drept o amenințare pentru premier.

Gabriela Firea ar putea câștiga teren în PSD. Foto: Inquam
Gabriela Firea ar putea câștiga teren în PSD. Foto: Inquam

Fostul președinte al României Traian Băsescu considerǎ ca Marcel Ciolacu îşi doreşte ca Popescu Piedone sǎ rǎmânǎ în cursa pentru Capitalǎ pentru ca şansele Gabrielei Firea sǎ fie diminuate.

Eu sunt convins că insistența asta publică «n-am vorbit, n-am sunat, nu ne-am auzit» este ca să pună o perdea de fum, nici Ciolacu, și nici Piedone, nu e omul care să nu intre în dialog dacă există un interes. Și eu sunt sigur că există acest interes, menținerea lui Piedone ca să se diminueze șansele lui Firea. Este vital pentru Ciolacu ca Piedone să rămână în competiție. (...) E miza lui Ciolacu. El e cel care în mod cert este marele beneficiar al prezenței lui Piedone în competiție. Dacă doamna Firea câștigă Primăria Capitalei, Ciolacu se duce la Buzău să vadă dacă e în Moldova sau în regat. Categoric pierde partidul, nu-l iartă Firea“, a afirmat Traian Băsescu, la Digi 24.

Cât de valid e scenariul lui Bǎsescu

Analistul politic George Jiglău a precizat pentru „Adevărul“ că scenariul prezentat de Traian Băsescu „este valid“, însǎ nu crede cǎ Marcel Ciolacu vrea ca PSD sǎ piardǎ alegerile pentru Primǎria Capitalei.

Mi se pare mai justificată cumva părerea asta a domului Băsescu legat de ambițiile doamnei Firea, care nu doar că are ambițiile pe care le-a avut întotdeauna de a urca în poziții publice, dar acum vine la pachet și cu o doză cred consistentă de dorință de revanșă față de ceea ce i s-a întâmplat în ultimele luni, inclusiv favorizat de ceea ce i s-a întâmplat de acțiunile și vorbele domnului Ciolacu de la momentul scandalului în care a fost implicată (n.r. scandalul «azilelor groazei»), când domnul Ciolacu s-a dezis oarecum public de doamna Firea, chiar dacă a lăsat cam de atunci o ușă, așa, întredeschisă (...) Cu siguranță că doamna Firea, dată fiind această ambiție cuplată cu contextul în care se află acum, în cazul în care câștigă Primăria Capitalei, ar avea ambiții mai mari. Și se știe dintotdeauna, și Traian Băsescu e dovada cea mai bună, că Primăria Capitalei îți oferă o posibilă trambulină către mai mult de atât. Și în condițiile în care PSD e în căutări pentru un candidat la prezidențiale și domnul Ciolacu nu și-a asumat foarte clar dorința de a candida (...) dar dacă doamna Firea câștigă, este o variantă cu siguranță de candidat și pentru prezidențiale, cu rezerva calendarului. (...).

Deci cred că are sens ideea asta că doamna Firea are ambiții în raport cu care domnul Ciolacu potențial să se simtă amenințat. Dacă nu merge la prezidențiale, în funcție de cum merge anul ăsta electoratul, ar putea fi un posibil viitor candidat la Președinția PSD doamna Firea, dar deocamdată felul în care arată lucrurile, și aș spune chiar și întârzierea cu care a intrat în competiție doamna Firea, raportat și la faptul că e și Piedone în cursă, nu-i dă șanse foarte mari să câștige“, afirmat George Jiglău.

Bilǎ neagrǎ pentru Ciucǎ şi Ciolacu

Pericolul ar fi cu atât mai mare cu cât Ciolacu, la fel ca liderul PNL, Nicolae Ciucǎ, are o bilă neagrǎ în partid dupǎ episodul Cîrstoiu. 

„Marcel Ciolacu personal și PSD ies rău, pentru că fie câștigă doamna Firea – și are probleme în raport cu ambițiile doamnei Firea –, fie nu câștigă și atunci va ieși și mai tare în evidență bâlba politică majoră legată de candidatura lui Cîrstoiu, ceea ce îl pune pe Ciolacu într-o poziție oarecum vulnerabilă“, a explicat George Jiglău, care crede cǎ o eventualǎ înlocuire a liderului de partid ar putea veni de la finalul anului încolo. O situație similarǎ este şi la PNL.

Firea, pe locul 2

Potrivit unui ultim sondaj Avangarde, realizat la comanda Partidului Social Democrat (PSD), candidata formațiunii, Gabriela Firea, se află pe locul doi în intenția de vot pentru Primăria Capitalei, cu 24%, după actualul edil Nicușor Dan, susținut de Alianța Dreapta Unită, care are 31%. Candidatul Partidului Umanist Social Liberal (PPUSL), Cristian Popescu Piedone, se află acum pe locul trei cu doar 20%, iar Sebastian Burduja, susținut de Partidul Național Liberal (PNL), are 15%, urmat de reprezentantul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Mihai Enache, cu 7%. 

Întrebați cu privire la schimbarea candidatului alianței PSD-PNL, medicul Cătălin Cîrstoiu, 58% dintre respondenți au fost de părere că a fost o decizie bună.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite