Predoiu, discuție cu omologul din Austria, despre aderarea la spațiul Schengen: Ne concentrăm pe pașii ce vor urma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, luni, că sunt continuate demersurile pentru aderarea completă la Schengen, precizând că avut recent o discuție „foarte bună” cu omologul său austriac Gerhard Karner.

Gerhard Karner, Margaritis Schinas si Catalin Predoiu Foto: Arhivă
Gerhard Karner, Margaritis Schinas si Catalin Predoiu Foto: Arhivă

„Vreau să asigur că ne concentrăm atenția pe toate dosarele ministerului, inclusiv în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen. Am avut, recent, o discuție foarte bună cu domnul ministru Karner. Ne concentrăm pe organizarea aplicării prezentei decizii a Consiliului JAI, precum și pe pașii care vor urma”, a trasnsmis, luni, ministrul Afacerilor Interne.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a afirmat luna trecută că își menține dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, cu frontierele terestre, dar că nu impune condiții concrete celor două țări.

Austria a acceptat ca România și Bulgaria să intre în Schengen, din martie 2024, doar maritim și aerian, și blochează în continare includerea cu frontiere terestre, deoarece ”o includere în acest stadiu ar fi greșită”. 

Comisia Europeană și Parlamentul European, alături de România

Președintele Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, înaintea discursului din plenul Parlamentului European, că a discutat cu șefa legislativului, Roberta Metsola despre continuarea eforturilor pentru aderarea completă la Schengen, nu doar cu frontierele aeriene și maritime.

Astfel, șefa Legislativului European a subliniat că „Europa va fi și mai puternică atunci când România se va alătura zonei euro și își va ocupa locul binemeritat în Spațiul Schengen”.

Similar, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că va reuși să convingă Austria că România şi Bulgaria merită să devină membri deplini ai spaţiului Schengen, lucru de care Executivul UE e convins de mult.

„Puteţi conta pe noi că vom întări şi mai mult graniţele şi vom convinge Austria că România şi Bulgaria merită să fie deplin în Schengen. Comisia Europeană este convinsă de mai mulţi ani că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru Schengen, a afirmat şefa Comisiei într-o conferinţă de presă după summitul UE de luna aceasta de la Bruxelles. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite