Șefa CE: Vom convinge Austria că România şi Bulgaria merită să fie deplin în Schengen

0
Publicat:

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, joi, că va reuși să convingă Austria că România şi Bulgaria merită să devină membri deplini ai spaţiului Schengen, lucru de care Executivul UE e convins de mult. 

UE a întreprins câteva proiecte vizând consolidarea frontierelor în România şi Bulgaria Foto: Arhivă
UE a întreprins câteva proiecte vizând consolidarea frontierelor în România şi Bulgaria Foto: Arhivă

„Puteţi conta pe noi că vom întări şi mai mult graniţele şi vom convinge Austria că România şi Bulgaria merită să fie deplin în Schengen”, a afirmat şefa Comisiei într-o conferinţă de presă după summitul UE de joi de la Bruxelles, conform Agerpres.

Comisia Europeană este convinsă de mai mulţi ani că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru Schengen”, a subliniat von der Leyen.

UE a întreprins în ultimele luni câteva proiecte cu finanţare europeană vizând consolidarea frontierelor în România şi Bulgaria, şi misiuni constatative pe teren, iar aceasta a convins Austria „să facă primii paşi pentru Schengen-ul aerian şi maritim”.

Şefa Comisiei a mai precizat că în bugetul multianual majorat al UE convenit joi sunt prevăzute resurse suplimentare pentru întărirea frontierelor.

De altfel, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, înainte de participarea sa la reuniunea extraordinară a Consiliului European, că intrarea României în spaţiul Schengen cu tot cu frontierele terestre este "este un pas natural, care trebuie să se producă cât mai repede".

Nu este bine să ne imaginăm că avem nevoie de mari întruniri ale unor partide europene ca să discutăm chestiuni bilaterale. Negocieri se poartă tot timpul, la nivelurile potrivite, și nu pot să vă spun acum dacă vom avea sau nu vom avea o discuție pe această temă. Pentru mine, este mult mai importantă soluția decât discuția într-un anumit moment. Noi în continuare credem, eu cred că intrarea României cu totul în spațiul Schengen este un pas natural, care trebuie să se producă cât mai repede”, a subliniat șeful statului.

Statele UE au aprobat în decembrie desfiinţarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România în martie 2024.

Discuţiile referitoare la eliminarea controalelor la frontierele terestre continuă, subiectul urmând să se afle printre priorităţile agendei viitoarei reuniuni a miniştrilor de interne din UE la începutul lunii martie, adaugă APA.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite