Parlamentul a votat revocarea lui Niculae Bădălău din funcția de vicepreședinte la Curtea de Conturi

0
Publicat:

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat revocarea din funcția de vicepreședinte la Curtea de Conturi a lui Niculae Bădălău.

Senatorul PSD Niculae Badalau la sediul Directiei Nationale Anticoruptie foto Marian Iliescu

Parlamentariii au adoptat luni, 5 decembrie, raportul privind propunerea de revocare din funcție a lui Nicolae Bădălău cu 308 voturi „pentru” și o abținere”. 

Aleșii din comisiile de specialitate din Parlament au dat luni dimineață un vot în unanimitata pentru revocarea lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi. Ultimul pas va fi votul din plenul reunit. 

Birourile Permanente Reunite au decis declanșarea revocării din funcția de vicepreședinte a lui Bădălău la Curtea de Conturi, după ce a fost arestat preventiv pentru 30 zile. 

  Solicitarea a fost depusă la Birourile Permanente ale Parlamentului de PSD. 

Social-democrațții au susținut atunci că rațiunile de securitate care au stat la baza amânării lucrărilor comisiilor sunt cunoscute și de liderii USR care au acuzat în nenumărate rânduri că PSD prelungește revocarea lui Bădălău din funcție.

Niculae Bădălău, arestat pentru 30 de zile 

Curtea de Apel București a decis luni arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău, vicepreședinte al Curții de Conturi și fost ministru PSD al Economiei.

Niculae Bădălău a fost reținut duminică seară pentru 24 de ore de DNA pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență. Luni, acesta a fost adus încătușat la instanță.

Potrivit anchetatorilor, Niculae Bădălău „i-ar fi pretins unui primar de comună” să atribuie un contract unei societăți administrate de o rudă a acestuia „lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii”.

Niculae Bădălău este ultimul caz de veteran al politicii, adus în față de DNA, care ne-a reamintit că încă mai e prezent într-o funcție publică. Bădălău a fost ministru al Economiei (Guvernul Dăncilă) și unul dintre cei mai puternici foști baroni ai PSD.  

Cum a ajuns Bădălău la Curtea de Conturi

În 2017 a tânjit pentru prima dată la funcția de șef al Curții de Conturi. Bădălău, care este de profesie inginer, n-ar fi putut ajunge şef al Curţii de Conturi din cauza studiilor, așa că a modificat legea în interes propriu. 

Fostul ministru a depus personal un amendament la Lega privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, astfel încât a mai adăugat o profesie la condiţiile de studii: „economice, juridice sau inginereşti”. El avea studii de inginer și vechime în muncă suficientă. Amendamentul cu dedicaţie a fost adoptat cu majoritate de voturi, în condițiile în care PSD deţinea controlul în Parlament.

Teama lui Dragnea de un nou scandal public l-a lăsat pe Bădălău în afara jocului, deși era un om de încredere al fostului lider PSD. Rămânea doar fereastra legală, fiind așteptate numirile de peste trei ani. Iar în 2020, Marcel Ciolacu și PSD nu l-au mai oprit pe Bădălău și acesta a ajuns vicepreședinte al unei structuri care controlează cheltuielile din instituții. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite