Luminița Odobescu, discuție cu ministrul turc de Externe cu privire la parteneriatul strategic dintre două state

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a avut marți seara o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Hakan Fidan. În cadrul discuției cei doi lideri politici au discutat despre un parteneriat strategic și o cooperare economică între România și Turcia.

Discuție telefonică între Luminița Odobescu si Hakan Fidan. Foto Facebook MAE
Discuție telefonică între Luminița Odobescu si Hakan Fidan. Foto Facebook MAE

Ministrul român l-a felicitat pe interlocutor cu privire la aniversarea centenarului Republicii Turcia. În cadrul discuției, cei doi au reconfirmat importanța consolidării relației bilaterale româno-turce bazate pe dialog politico-diplomatic consistent și cooperarea din perspectivă economică. De asemenea, în cadrul discuțiilor s-a discutat despre importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Turcia.

Oficialii au avut un schimb de opinii cu privire la situația de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, dar și pe necesitatea asigurării furnizării de sprijin umanitar. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, cei doi lideri politici au agreat realizarea unei coordonări sporite în vederea eliberării imediate și necondiționate a tuturor ostaticilor și, respectiv, prevenirii riscului de escaladare a violenţelor în regiune.

În ceea ce privește situația de securitate din Marea Neagră, cei doi demnitari au aprobat menținerea unei colaborări strânse privind actualizarea agendei internaționale și regionale.

Turcia acuză Israelul de crime de război

Poziționarea Turciei in ultima perioada a ieșit din tiparul NATO, care a catalogat atacul Hamas de la inceputul lunii Octombrie drept unul terorist. Președintele turc, Recep Erdogan, a participat la unul dintre cele mai mari mitinguri pro-palestiniene de la începutul războiului Israel-Hamas, cu o zi înainte de centenarul republicii laice a Turciei. „Vom spune lumii întregi că Israelul este un criminal de război. Ne pregătim pentru asta. Vom declara Israelul criminal de război”, a transmis Erdogan.

Spre deosebire de mulți aliați NATO, Turcia nu consideră Hamas o organizație teroristă. Edrogan s-a oferit să joace un rol în negocierea eliberării ostaticilor răpiți de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie care a ucis 1.400 de persoane. De asemenea, el a criticat sprijinul necondiționat al unor națiuni occidentale pentru Israel, atrăgând critici din partea Italiei și Israelului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite