Ciucă: Ne preocupă să găsim soluţii, să readucem echilibrul în sistemul de pensii

0
0

Premierul a transmis că liderii guvernamentali vor să readucă echilibrul în sistemul de pensii, astfel încât trecerea la anii de pensie să nu însemne o scădere a nivelului de trai. 

Premierul a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a vârstnicilor FOTO Inquam Photos
Premierul a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a vârstnicilor FOTO Inquam Photos

„Întreaga lume își sărbătorește astăzi seniorii și este firesc să le transmitem acestor generații gândurile noastre bune și respectul pentru cei care ne sunt părinți, bunici sau străbunici și ne-au călăuzit pe drumul vieții”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, cu ocazia Zilei Internaționale a vârstnicilor, sărbătorită pe 1 octombrie. 

Cu acest prilej, premierul a subliniat că obiectivele liderilor guvernamentali sunt îndreptate către readucerea echilibrul necesar în sistemul de pensii, pentru ca trecerea în sistemul de pensii să nu mai însemne „o scădere abruptă a nivelului de trai”

„Problemele seniorilor sunt în atenția Guvernului și ne preocupă să găsim acele soluții prin care să readucem echilibrul necesar în sistemul de pensii, astfel încât trecerea de la viața activă la anii de pensie să nu mai însemne o scădere abruptă a nivelului de trai. Obiectivele noastre sunt clare în această direcție și am adoptat deja o serie de pachete de măsuri ținând cont și de posibilitățile care au fost până acum la îndemâna Guvernului. Responsabilitatea și solidaritatea sunt vitale pentru perioada actuală”, a mai transmis premierul. 

„Vom aborda în același mod responsabil orice decizie pentru a proteja și economia”

Șeful Executivului a mai subliniat că, „în România, declinul demografic din ultimele decenii a produs inevitabil efecte în întreaga societate și în plan economic și care s-au răsfrânt, din păcate, asupra celor mai multe categorii sociale, inclusiv pensionari”, explicând că abordarea actuală a Guvernului este „una realistă, ținând cont și de crizele suprapuse cu care se confruntă nu numai România”.

„Vom aborda în același mod responsabil orice decizie pe care o vom lua și de acum înainte, inclusiv măsurile care îi vizează pe vârstnici, în funcție de resursele și prognozele bugetare, pentru a-i proteja pe români în această perioadă dificilă și pentru a proteja în același timp și economia”, a mai spus premierul. 

Șeful Guvernului a explicat că „înțelepciunea și experiența” vârstnicilor înseamnă „plus-valoare pentru întreaga societate, pentru generațiile care vin din urmă și care cu siguranță vor duce mai departe exemplul prețios al celor care astăzi sunt la vârsta senectuții”. 

„Îi asigur pe vârstnicii din România de întregul meu respect pentru ceea ce au făcut de-a lungul vieții pentru societate și le mulțumesc. Le urez sănătate și ani mulți în care să ne onoreze cu experiența și înțelepciunea lor și să se bucure de aprecierea generațiilor mai tinere”, a mai transmis Ciucă. 

Liderii politici se întrec în procente pentru majorarea pensiilor 

Mai mulți lideri importanți din partide au dat startul promisiunilor privind procentul cu care vor crește pensiile, în ultima perioadă, fiind avansate procente tot mai mari.

Singurul care a rămas rezervat e premierul Nicolae Ciucă, în așteptarea tuturor datelor privind bugetul pe 2023. 

  „Tocmai aici apare partea care nu trebuie să se transmită către oameni pentru a le crea aşteptări, pentru că şi aşa sunt destul de necăjiţi şi aşa au problemele pe care le ştim cu toţii. Eu îmi păstrez partea de responsabilitate. Îmi doresc foarte mult, ca prim ministru, şi nu cred că există cineva care să nu-şi dorească să poată să acopere această rată a inflaţiei prin asigurarea de venituri suplimentare pensionarilor, tuturor celor care au viaţă activă şi lucrează într-un domeniu sau altul, cetăţenilor vulnerabili. Acum, în momentul de faţă, avem ipoteze, sunt ipoteze de la 10% la 15%, la 11%”, a declarat Nicolae Ciucă într-un interviu.   

Cel care a plusat cel mai mult procentul este Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene din partea USR, care a negociat PNRR. USR-istul a explicat într-un mesaj pe Facebook faptul că Guvernul poate mări pensiile și cu 27%, dacă vrea. Și PMP, formațiune care nici măcar nu este reprezentată parlamentar, a avansat cifra de 25% pentru mărirea pensiilor.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite