Șeful PNL cere o impunere prudentă a măsurilor bugetare: „Să nu fie aplicate otova, fără să vedem consecințele”

0
Publicat:

Nicolae Ciucă, președinte al PNL și al Senatului, susține că reprezentanții Coaliției trebuie să decidă cu atenție care sunt măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare care pot fi aplicate, pentru a nu se confrunta cu un efect nedorit.

Nicolae Ciucă, președinte al Senatului și al PNL FOTO gov.ro
Nicolae Ciucă, președinte al Senatului și al PNL FOTO gov.ro

În acest moment am discutat și continuăm să discutăm reducerea cheltuielilor la nivelul aparatului bugetar. E important ca măsurile să nu fie aplicate otova, fără să știm consecințele”, a afirmat Nicolae Ciucă. „Am zis că e bine să vedem aceste măsuri pe tot lanțul de efecte”, a completat șeful Senatului.

Întrebat de măsurile prin care poate avea loc această reducere de cheltuieli, Nicolae Ciucă a mai punctat: „Susținem partea de descentralizare. Avem nevoie ca la nivelul Guvernului să se faciliteze partea de instituții centrale”.

Ce se întâmplă în instituțiile publice

Chestionat pe ce măsuri va lua la Senat, instituția pe care o conducere, șeful PNL nu a putut da un răspuns concret. „Există în mom de față cifre vehiculate privind reducerea posturilor. Au existat materiale de lucru vehiculate în presă. Reducerea numărului funcțiilor de conducere la nivelul aparatului de stat vizează tocmai acest principiu al reducerii cheltuielilor bugetare”, a declarat Ciucă.

Concluzia fostului premier este că va avea loc o diminuare a funcțiilor de condcere, dată fiind desființarea unor structuri, precum și ridicarea pragului administrativ privind numărul de posturi de execuție necesare pentru formarea unei direcții sau direcții generale.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a vorbit, miercurea trecută, de măsurile pe care le ia statul pentru diminuarea cheltuielilor bugetare, de la desființare de posturi vacante la dispariția unor structuri de conducere și reducerea numărului de funcționari de stat.

204.000 posturi vacante

Pentru sectorul public, ministere, autorități centrale și locale: reducerea cu 20% a numărului de secretari și subsecretari de stat”, a anunțat Marcel Boloș. 

Avem setul de măsuri privind structurile organizatorice: reducerea numărului de posturi vacante. Avem 204.000 posturi vacante cu impact pe funcțiile de conducere. Cresc normativele de personal: nu va mai putea funcționa un serviciu fără minimum 10 persoane, pentru o direcție e nevoie de minimum 20 de persoane, pentru o direcție generală e nevoie de minimum 40 de persoane în respectiva structură. Funcția de șef birou și structurile de natura birourilor se desființează”, a mai punctat ministrul de Finanțe. 

În plus, tot pe partea de funcții de conducere: reducerea procentului de 12 la 8% a numărului de posturi la nivelul unei aut publice E reducerea șefimii cu 30%. Ar urma să aibă impact nu doar pe cheltuielile de personal, dar și pe procesul de servire a oamenilor”, a mai anunțat Marcel Boloș. 

De asemenea, sporurile nu vor mai putea depăși salariul de bază, potrivit șefului de la Finanțe. Și la voucherele de vacanță e luată măsura ca de acestea să beneficieze doar cei cu salarii sub 10.000 de lei brut.  „Indemnizația de hrană (cu excepția sectorului apărării și ordinii publice) costă statul român 3 miliarde de lei și se acordă fără limită și plafon. Nu e normal ca un funcționar cu venit de 30.000 de lei să primească indemnizație de hrană”, a mai precizat Marcel Boloș.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite