Ciucă, după întâlnirea cu șeful MAE de la Chişinău: autoritățile au gestionat profesionist provocările de destabilizare

0
Publicat:

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a evidenţiat, marţi, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu ministru al afacerilor externe şi integrării europene de la Chişinău, Mihai Popşoi, că Republica Moldova a reușit să obțină decizii istorice privind agenda europeană.

Ciucă: Europarlamentarii români vor sprijini în continuate guvernul de la Chișinău Foto: Arhivă
Ciucă: Europarlamentarii români vor sprijini în continuate guvernul de la Chișinău Foto: Arhivă

Nicolae Ciucă a apreciat faptul că prima vizită oficială externă a viceprim-ministru Republicii Moldova, Mihai Popșoi a fost efectuată la București, „exprimându-și dorința de a continua dialogul special dintre România și Republica Moldova”, subliniind că oficialul moldovean a contribuit semnificativ din poziția ocupată anterior, cea de prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova la aprofundarea acestui demers, conform unui comunicat al Senatului.  

"M-am bucurat să îl primesc astăzi la București pe ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi. Faptul că prima sa vizită externă oficială este în România arată, încă o dată, relațiile excelente pe care le avem și faptul că țara noastră rămâne principalul partener al Republicii Moldova”, a scris Nicolae Ciucă și pe pagina sa de Facebook după întâlnirea cu oficialul moldovean.  

În ultimii doi ani, Republica Moldova, puternic sprijinită de România, a reușit să obțină decizii istorice privind agenda europeană: în 23-24 iunie 2022, Consiliul European a adoptat decizia prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la UE, iar în 14 decembrie 2023 instituția UE a decis deschiderea negocierilor de aderare.    

„Am reușit împreună, în ultimii doi ani, să obținem decizii istorice privind agenda europeană și am încredere că europarlamentarii români vor continua să fie extrem de vocali în sprijinirea guvernului de la Chișinău în plan european”, a adăugat Ciucă.

Potrivit sursei citate, președintele Senatului și-a exprimat astfel convingerea că parlamentarii români vor fi în continuare extrem de convingători și angajați în sprijinul Republicii Moldova, obiectivele imediate, în această etapă fiind ​pregătirea terenului pentru lansarea oficială a negocierilor de aderare și organizarea primei Conferințe Interguvernamentale, precum și menținerea activă a tematicii Republicii Moldova pe agenda UE.

Am reiterat susținerea noastră pentru parcursul european al Republicii Moldova, inclusiv pe linia cooperării parlamentare. În contextul războiului din Ucraina, autoritățile de la Chișinău au gestionat în mod profesionist numeroasele provocări de destabilizare a statului și l-am asigurat pe domnul ministru că securitatea Republicii Moldova rămâne o prioritate pentru România. Rămânem angajați să finalizăm proiectele comune importante de energie și transport, care ajută Republica Moldova să se conecteze la Europa”, a precizat Ciucă, conform sursei citate.

În perioada 5-6 februarie, vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a făcut o vizită de lucru la București la invitația șefei diplomației române Luminița Odobescu. În cadrul vizitei ministrul Popșoi a avut întrevederi cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă și președintele Comisiei pentru Politică Externă, Senatul României, Titus Corlățean.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite