Ciolacu vrea înființarea unui nou minister pentru problemele europene. Aderarea la Schengen, prioritatea portofoliului

0
Publicat:

Șeful social-democraților a susținut necesitatea înființării unui nou minister și reducerea actualului număr de portofolii în Guvern, subliniind portofoliul ar putea avea scopul negocierii aderării la Schengen. 

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„Am vorbit cu Vasile Pușcăș, omul care a împins lucrurile către UE, mi-a zis că a fost o greșeală majoră că nu a mai existat Ministerul Afacerilor Europene, peste tot în lume se găsește acest minister. E o pârghie care a lipsit în Guvernul României”, a susținut Marcel Ciolacu.

Potrivit șefului PSD, numărul actual al portofoliilor pppoate fi redus. „Este o discuție pe care o să o avem în coaliție. Numărul ministerelor ar trebui redus și cred că putem face acest lucru, după o evaluare. Provocările și dinamică de acum nu sunt unele normale, de aceea unii miniștri fac față, alții nu”, a mai spus Ciolacu.

„Am avut un insucces cu aderarea la Schengen, oricum am coafa lucrurile”, a subliniat Ciolacu. 

  „Poate atributul nu ar fi trebuit să fie al Ministerului de Externe de negociere de aderare la spaţiul Schengen, poate acest atribut ar fi trebuit să fie al Ministerului Afacerilor Europene”, a mai spus Ciolacu la Digi24. 

Aderarea la Schengen 

Președintele României, Klaus Iohannis a declarat, în timpul unei conferințe de presă comune alături de omologul bulgar, că cele două țări „sunt perfect pregătite pentru a accede în spațiul Schengen”, precizând că România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile de aderare.

„Statele noastre sunt perfect pregătite pentru a accede în spațiul Schengen, îndeplinim toate condițiile. Schengen este un spațiu al liberei circulații, deci se referă la un drept al cetățeanului european de a circula liber în statele Uniunii Europene, migrația ilegală este cu totul și cu totul altceva. Ea vorbește despre oameni care ilegal intră în UE și încearcă să intre dintr-un stat în altul”, a afirmat Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă.

Șeful statului român susține că unii politicieni europeni fac o eroare amestecând problema migrației ilegală cu aderarea la Schengen, precizând că România este dispusă să ajute în rezolvarea acestei probleme.

De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că România poate îngrădi fenomenul migrației ilegală, însă are „pretenția” de a-i fi recunoscut dreptul de a face parte din Schengen.

Ministrul Afacerilor Interne, care a participat în perioada 9-10 martie la Consiliul JAI, a subliniat că România continuă demersurile politice și diplomatice pentru aderarea la spațiul Schengen, arătând că în discuțiile cu partenerii europenei a solicitat finalizarea procesului de aderare anul acesta. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite