Ciolacu, cerere către ministrul Justiției: Un raport privind situația cetățenilor români care au condamnări definitive și au fugit din țară

0
Publicat:

Premierul i-a cerut ministrului Justiției, la începutul ședinței de Guvern de joi, un privind situația cetățenilor români care au condamnări definitive și au fugit din țară, pentru a vedea ce demersuri poate întreprinde statul român.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos

„Vreau să-i cer doamnei ministru al justiției un raport privind situația tuturor cetățenilor români care au condamnări definitive și au fugit din țară ca să se sustragă de la executarea pedepsei”, este solicitarea premierului către ministrul de Justiție

Marcel Ciolacu a subliniat că „vreau să văd care sunt toate demersurile întreprinse de statul român în această privință”.

Pedepse mai mari pentru condamnații care fug din țară după sentință

Ministrul Justiției a anunțat, la începutul lunii august, că a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de lege care prevede pedepse mai mari pentru condamnații care fug din țară după sentință.

Mai exact, proiectul de lege prevede ca în cazul unei persoane condamnate la închisoare cu executare să îi fie adăugată la pedeapsa inițială încă o pedeapsă pentru evadare, în cazul în care aceasta nu se prezintă în termen de 7 zile pentru a își executa sentința.

„Statul român nu a fost niciodată pasiv legat de acest subiect al extrădării fugarilor şi nu doar că nu a fost pasiv, ne-am preocupat permanent de soluţiile legislative. Acum de exemplu, am înaintat CSM din nou un proiect şi sper să obţinem un aviz favorbabil pe această iniţiativă. Este vorba despre un proiect de lege care descurajează sustragerea de la executarea unei pedepse definitive privative de libertate. În limba română ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că cel care a fost condamnat la închisoare cu executare, dacă nu se prezintă în termen de 7 zile pentru îşi executa pedeapsa, se adaugă la pedeapsa pe care o are şi pedeapsa pentru evadare”, a afirmat Alina Gorghiu, potrivit News.ro.

Ministrul Justiției susține că numărul persoanelor condamnate în România care aleg jurisdicții străine este mic, însă unele cazuri sunt de notorietate „și atunci senzația este că sunt foarte mulți cei care pleacă în străinătate și își execută pedeapsa acolo”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite