Ciolacu: Discutăm mecanismul care va permite importul doar pe bază de autorizație pentru cantități limitate de cereale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va dezbate, în ședința de joi, în prima lectură, mecanismul prin care se va putea permite importul doar pe bază de autorizație pentru cantități limitate de cereale. Măsura are ca scop protejarea fermierilor români, după ridicarea restricțiilor de către Comisia Europeană.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos

„Discutăm în prima lectură mecanismul prin care protejăm fermierii români, producţia românească. (...) Mecanismul agreat cu toate părţile implicate va permite importul doar pe bază de autorizaţie pentru cantităţi limitate de cereale. Se aplică numai pentru fermierii şi procesatorii români care demonstrează că au nevoie pentru completarea stocului. Aşa ne asigurăm că pe piaţa românească vor ajunge produse care respectă standardele de calitate. Continuăm să sprijinim Ucraina cu toate forţele pe zona de tranzit, dar, în acelaşi timp, este obligatoriu să protejăm munca fermierilor români", a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Mecanismul a fost anunțat încă de miercuri, 4 octombrie, de către ministrul Agriculturii.

"Importurile de cereale din Ucraina şi Republica Moldova vor fi permise doar fermierilor şi procesatorilor români şi vor fi posibile doar pe bază de licenţă. Aşa cum am promis, protejăm producţia românească şi munca fermierilor români. Actul normativ este gata şi va fi aprobat de Guvernul României", a scris ministrul Agriculturii pe pagina sa de Facebook.

Mecanismul de autorizare a operatorilor economici români pentru importul de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi rapiţă din Ucraina şi din Republica Moldova a fost publicat marţi în transparenţă decizională pe site-ul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Proiectul de act normativ prevede că pot fi autorizaţi pentru operaţiuni de import produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova exclusiv operatorii economici români care desfăşoară activităţi în următoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă şi creşterea animalelor.

Potrivit MADR, produsele agricole care pot face obiectul importului, în condiţiile actului normativ supus dezbaterii publice sunt: grâu, porumb, seminţe de rapiţă sau de rapiţă sălbatică, chiar sfărâmate, şi seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite