Piţurcă râde acum de toată România: ce concluzii putem trage după parcursul naţionalei în calificările Euro 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Piţurcă
Victor Piţurcă

Dacă există un om care râde cu gura până la ureche după ultimele prestaţii ale naţionalei României, atunci acela e Victor Piţurcă.

Cât timp acesta s-a aflat pe banca naţionalei, presa, specialiştii şi suporterii au spart toate oalele în capul lui Piţi. 

Ei bine, au trecut opt luni de când tricolorii au fost eliberaţi din ghearele „Satanei“, însă jocul a rămas acelaşi: urât şi plictisitor.

După victoria chinuită cu Insulele Feroe, la Ploieşti, elevii lui Anghel Iordănescu au oferit o nouă mostră de fotbal-somnifer, la Belfast. Iar asta în faţa Irlandei de Nord, o echipă care a avut patru jucători convocaţi din ligile inferioare în primul „11“. Pe parcurs, selecţionerul Martin O’Neil a mai introdus doi fotbalişti din liga secundă din Anglia!

Chiar şi în faţa unei formaţii de mâna a doua, România a fost „călărită“ de adversari, iar omul meciului a fost Ciprian Tătăruşanu, portarul care a salvat un punct pentru tricolori prin paradele sale!

„The romanians are coming“

Pe „Windsor Park“ din Belfast, în sectorul în care au stat cei 1.000 de suporteri români, s-a afişat un banner haios: „The romanians are coming“ (n.r. – Vin românii). A fost o aluzie la iminenta calificare a României la Euro 2016.

Mesajul a preluat titlul unui documentar controversat, care a denigrat imaginea noastră în Marea Britanie, lăsând de înţeles că mai toţi românii care ajung în Anglia fie că dorm pe străzi, fie că fug de sărăcia de acasă.

Din păcate, la cum joacă naţionala în acest moment, „The romanians are coming“ poate fi şi titlul unui documentar despre prestaţiile jenante ale tricolorilor. Iar o eventuală prezenţă la Euro 2016 poate face o reclamă proastă fotbalului românesc.

Avem cea mai tare defensivă din Europa

Se spune că statistica e ca un costum de baie: arată doar ce vrei, însă ascunde părţile esenţiale. Exact aşa stau acum lucrurile în cazul României în campania de calificare la Euro 2016.

La prima vedere, situaţia tricolorilor e una fantastică. Iată de ce:

*Conduc grupa cu patru etape înainte de final, fiind singura formaţie neînvinsă din această serie.

*Au cea mai solidă defensivă dintre toate cele 53 de echipe angrenate în preliminarii: un singur gol luat în şase meciuri. Iar asta în condiţiile în care, după acelaşi număr de partide disputate, Olanda a încasat şase goluri, Germania a luat patru, iar Italia chiar cinci!

Răbufnirea lui Balaci

Dincolo de cifre şi statistici însă, ce arată România pe teren e un joc dezolant. Iar asta în faţa unor echipe precum Insulele Feroe şi Irlanda de Nord. „O să par aiurea, poate, dată fiind situaţia, cu echipa pe primul loc, dar dacă scoteam de aici Grecia şi puneam San Marino era cea mai uşoară grupă din istoria Europenelor. Am impresia că o să rămână acasă doar Gibraltarul, San Marino, Andorra şi altele asemenea“, a spus Ilie Balaci după remiza cu Irlanda de Nord.

Irlanda de Nord – România 0-0

Irlanda de Nord: McGovern – McLaughlin, McAuley, J. Evans (Cathcart 79), Brunt – Davis - Ward (C. Evans 79), Norwood, Baird, Dallas – Lafferty. Selecţioner: Martin O’Neil

România: Tătăruşanu – Papp, D. Grigore, Chiricheş, Sepsi – Prepeliţă, Pintilii – Torje, Maxim (Tamaş 90), Chipciu (B. Stancu 61) – Keşeru (Fl. Andone 72). Selecţioner: Anghel Iordănescu

Stadion „Windsor Park“ (Belfast): 10.000

Arbitru: Carlos Velasco (Spania)

Grupa F

Sâmbătă

Irlanda de Nord - România 0-0

Finlanda - Ungaria 0-1

Stieber 82

Insulele Feroe - Grecia 2-1

Hansson 32, Olsen 70 / Papastathopoulos 84

1- România 6 4 2 0 7-1 14

2- Irlanda de Nord 6 4 1 1 8-4 13

3- Ungaria 6 3 2 1 5-3 11

4- Insulele Feroe 6 2 0 4 4-8 6

5- Finlanda 6 1 1 4 5-8 4

6- Grecia 6 0 2 4 2-7 2

Următoarea etapă (4 septembrie):

Insulele Feroe - Irlanda de Nord

Grecia - Finlanda

Ungaria – România

Primele două clasate au calificarea asigurată la Euro 2016, iar cel mai bun loc 3 va merge, de asemenea, la turneul final. Restul ocupantelor locului 3 vor juca baraj de calificare.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite