Luptă grea pentru o legendă a tenisului: Guillermo Vilas suferă de Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guillermo Vilas
Guillermo Vilas

Fostul mare jucător de tenis argentinian Guillermo Vilas duce o luptă din ce în ce mai grea cu boala Alzheimer, scrie gsp.ro, citând publicaţia „Ole“.

În vârstă de 67 de ani, Vilas a fost diagnosticat de câţiva ani, iar condiţia sa se deteriorează, au dezvăluit apropiaţii săi. „Fizic nu se vede, dar mental starea sa e din ce în ce mai gravă. Are unele momente de luciditate, dar nu e conştient de ce se întâmplă în jurul său, nu-şi mai recunoaşte prietenii şi nu poate să susţină o conversaţie“, au declarat prietenii jucătorului cu patru titluri de Mare Şlem în palmares în anii '70.

Impresariat pentru o scurtă perioadă de Ion Ţiriac, Guillermo Vilas a fost unul dintre cei mai buni jucători pe zgură din toate timpurile. Singurul turneu de Mare Şlem pe care nu a reuşit să îl câştige a fost Wimbleldonul, acolo unde a ajuns doar până în sferturi (1975 şi 1976). Vilas a fost un jucător de uzură, cu constanţă de metronom din spatele terenului, adjudecându-şi de-a lungul anilor 62 de trofee la simplu.

Vilas locuieşte acum la Monaco, alături de soţia sa thailandeză, Phiang, în vârstă de 37 de ani, şi de cei patru copii pe care îi au împreună, Andanin, Lalindao, Intila şi Guillermo Jr.

Dezvăluirile recente pun într-o altă lumină câteva incidente din ultimii ani: invitat în 2015 la o emisiune tv, argentinianul nu a putut să le spună numele tuturor celor patru copii, iar la câteva apariţii publice a părut confuz, uitând scorul şi locul în care ar fi trebuit să servească în câteva meciuri demonstrative. La acea vreme, lumea s-a amuzat, considerând că sunt glume ale argentinianului.

Năstase i-a stopat o serie fabuloasă lui Vilas

Guillermo Vilas a avut un sezon 1977 stelar, câştigând 17 dintre cele 33 de turnee oficiale din calendar şi adunând 145 de victorii, cu doar 14 înfrângeri. Vilas a înregistrat atunci şi una dintre cele mai impresionante serii de victorii consecutive în circuit - 46, după Wimbledon, seria sa fiind controversat întreruptă de Ilie Năstase, în septembrie, la Aix-en-Provence.

Românul folosea în premieră o revoluţionară rachetă "spaghetti", pentru a-l deranja pe jucătorul momentului din tenis cu traiectorii ciudate ale mingilor. Năstase şi-a atins obiectivul: după ce a pierdut primele două seturi ale finalei, Vilas, exasperat de săriturile îngrozitoare ale mingilor, a abandonat în semn de protest. La scurt timp, ATP a interzis respectivele rachete.

În ciuda acestor cifre stelare, Guillermo Vilas a ratat totuşi prima poziţie în clasamentul mondial, o nedreptate pentru care Vilas s-a luptat mulţi ani, cerând forului guvernator al circuitului să refacă toate calculele pentru sezonul 1977.

7 victorii şi 5 înfrângeri înregistrează, oficial, rivalitatea dintre Guillermo Vilas şi Ilie Năastase.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite