Banii bat coronavirusul: Un medic englez a explicat nevoia revenirii la normalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Ralph Rogers a admis că revenirea fotbalului ţine de repornirea economiei
Doctorul Ralph Rogers a admis că revenirea fotbalului ţine de repornirea economiei

„Dacă vom merge înainte aşa, cu restricţii, cu stare de urgenţă, nu va mai rămâne nimic din societate şi ne va ceda şi sistemul medical din lipsa banilor“, a fost un avertisment lansat de profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României în OMS, încă de acum o lună. Între timp, şi alţi medici au adoptat un discurs similar.

Liga I revine după o pauză de 96 de zile şi e chiar printre ultimele competiţii din Europa care reporneşte. Iar dacă în ţări precum Ungaria şi Bulgaria s-a permis şi revenirea fanilor în tribune, la noi, deocamdată, o asemenea decizie a fost respinsă.

Având în vedere că şi La Liga (Spania) a dat drumul la meciuri, de la 11 iunie, singurele campionate puternice care mai au câteva zile de aşteptat, până la revenirea echipelor pe teren, sunt cele din Anglia şi Italia. Premier League va debuta la 19 iunie, iar Serie A, trei zile mai târziu. 

Şi, atenţie, dacă la noi criza de coronavirus a fost ţinută sub control, încă de la apariţia primului caz, în Marea Britanie, de pildă, situaţia a arătat cu totul altfel. Şi, inclusiv acum, criza e departe de a fi controlată. Iată ce ne spun cifrele de miercuri: 1.003 cazuri noi şi 245 de decese! Astfel, bilanţul total a ajuns la 290.143 de bolnavi şi 41.128 de decese!

În aceste condiţii, nu e de mirare că, din cauza isteriei care a cuprins planeta, au existat inclusiv fotbalişti plătiţi cu sute de mii de euro pe săptămână, care au refuzat să iasă din izolare, chiar şi după ridicarea graduală a restricţiilor. Printre ei s-a numărat şi mijlocaşul celor de la Chelsea, N'Golo Kante, care s-a alăturat colegilor la antrenamentele de grup, abia la începutul săptămânii! Campion mondial cu Franţa în 2018, Kante refuzase să revină la pregătiri, într-o primă fază, de teama îmbolnăvirii. Clubul l-a înţeles însă, a refuzat să-l amendeze, aşa cum şi la Liverpool, antrenorul Jurgen Klopp le-a oferit tuturor jucătorilor posibilitatea de a refuza revenirea la antrenamente, în cazul în care au emoţii, din cauza COVID-19.

Pornind de aici, doctorul Ralph Rogers, care în trecut a lucrat chiar la cluburi din Premier League, a fost abordat de CNN pentru a comenta disperarea cu care fotbalul s-a zbătut pentru a relua meciurile. Iar asta într-o perioadă în care, în multe alte discipline, precum handbalul, campionatele interne au fost suspendate definitiv.

„Îmi dau seama că pentru un jucător revenirea ar putea fi înspăimăntătoare. Mai ales că sunt atât de multe necunoscute, când vorbim despre acest coronavirus, iar oamenii mor. Ceea ce ştim e că avem nevoie de distanţare fizică, aşa că, revenirea fotbalului e cam prematură, dacă nu cumva au schimbat regulile jocului, între timp“, şi-a început doctorul Rogers discursul.

Doar că revenirea fotbalului, atât în Anglia, cât şi în România, dar şi în restul lumii, ţine, de fapt, de repornirea economiei. E un amănunt care le scapă multora, mai precis celor care nu înţeleg disperarea cluburilor, pentru a relua meciurile cu orice preţ, în orice condiţii, chiar şi în faţa unor tribune goale. Fotbalul e o adevărată industrie, de miliarde de dolari, la nivel global. Şi creează locuri de muncă nu doar pentru jucătorii pe care îi vedem pe teren, ci şi pentru milioane de oameni, din jurul fenomenului.

Exact la acest aspect a făcut referire şi doctorul Ralph Rogers, în continuarea dialogului său cu CNN.

„Ce vedem acum depăşeşte graniţele fotbalului ca sport, ca un simplu joc. E vorba de bani aici. Oamenii insistă pentru reluarea meciurilor, fiindcă vorbim de un business. Gândiţi-vă la omul care face curat în tribune, la oamenii care vând hotdog. E o legătură atât de puternică între fotbal şi economie, încât e evident de ce există un interes atât de mare pentru revenirea meciurilor. Practic, interesul financiar s-a impus, în faţa celui medical. Vorbim despre o afacere aici şi despre oameni care vor să o repornească. Dar înţeleg şi îngrijorarea jucătorilor, fiindcă e un sport de contact, vor fi atingeri şi apropieri între oameni, ceea ce poate fi un prilej pentru transmiterea virusului“, a explicat Ralph Rogers.

CITEŞTE ŞI:

Fiasco total: Al doilea meci amânat în România din cauza coronavirusului! Ce spune bolnavul

Dinamo, lovită de o decizie cruntă: Liga a suspendat meciurile echipei! Ce urmează de aici încolo

7 milioane de euro ar fi pierdut formaţiile din Liga I, din ultima tranşă a drepturilor TV, dacă sezonul ar fi fost suspendat definitiv.  

Liga I, etapa a 3-a

Play-off

Vineri

CS U Craiova - Botoşani 20.00 - Amânat

Duminică

CFR Cluj - FCSB 20.00

Luni

Astra - Gaz Metan 20.00

Clasament

1. CFR Cluj 2 1 1 0 2-1 30

2. FCSB 2 1 1 0 6-3 26

3. CS U Craiova 2 1 0 1 3-5 26

4. Astra 2 1 0 1 2-2 24

5. Botoşani 2 0 1 1 2-3 24

6. Gaz Metan 2 0 1 1 1-2 23 

Play-out

Sâmbătă

Voluntari - Clinceni 14.30

Sepsi - Hermannstadt 17.00

Dinamo - Chindia 20.00 - Amânat

Duminică

Viitorul - Poli Iaşi 17.00

Clasament

1. Viitorul 2 1 1 0 3-2 24

2. Sepsi 2 0 2 0 2-2 19

3. Hermannstadt 2 1 1 0 2-1 17

4. Dinamo 2 0 0 2 0-2 17

5. Poli Iaşi 2 1 1 0 2-1 15

6. Clinceni 2 1 0 1 3-3 14

7. Chindia 2 0 1 1 1-2 14

8. Voluntari 2 0 2 0 1-1 12

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite