Masca de protecţie obligatorie, dar după „folclorul” local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale din 16 judeţe – majoritatea din sudul şi estul ţării – au decis că purarea măştii de protecţie este obligatorie şi în aer liber, acolo unde sunt zone aglomerate. Măsura diferă de la o zonă la alta: în Teleorman, „mască” este orice cârpă care acoperă gura şi nasul, în câteva judeţe purtarea măştii este obligatorie doar dimineaţa şi seara, cu pauză la prânz, iar la Călăraşi nu este o obligaţie, ci o recomandare.

În municipiul Bucureşti, autorităţile locale nu au luat încă nicio măsură, deşi numărul de infectări este foarte mare. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, însă, ca şi aici terasele să fie deschise doar până la ora 23:00

Bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns, ieri, la 53.186 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 1.075 de noi îmbolnăviri. În acelaşi timp, sunt înregistrate 2.413 decese, din care 34 în ultimele 24 de ore. 27.592 de persoane s-au vindecat. Numărul pacienţilor internaţi la Terapie Intensivă a ajuns la 412, din cei 7.530 de pacienţi aflaţi în spitale.

Tocmai de aceea, sâmbătă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat impunerea unor restricţii privind orarul pentru toate tipurile de evenimente care sunt organizate la terase, dar şi pentru sălile unde se organizează jocuri de noroc.

„Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţii special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile şi alte asemenea, de la nivelul judeţelor Argeş, Braşov, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Galaţi şi municipiul Bucureşti, nu poate începe înainte de orele 06.00 şi nu se poate prelungi după orele 23.00”, au anunţat autorităţile. Măsura se aplică şi pentru sălile unde se organizează jocuri de noroc pentru o perioadă de 14 zile şi poate fi prelungită prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Arad: 4 localităţi în carantină şi 24 de noi cazuri

În Arad au fost raportate 24 de noi cazuri de infectare în ultimele 24 de ore, bilanţul total al îmbolnăvirilor ajungând la 1.104. Drept urmare, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad a decis că purtarea măştii de protecţie este obligatorie şi în spaţii deschise începând din data de 1 august. Măsura a fost luată vineri, 31 iulie, şi se aplică pe perioada stării de alertă tuturor persoanelor cu vârsta de peste 5 ani, dacă sunt în spaţii publice aglomerate: în aeroport, în pieţe, autogări, staţii CFR sau mijloace ce transport în comun. În judeţul Arad, patru localităţi în care au fost înregistrate focare de COVID-19 au intrat în carantină începând din 1 august: Gurahonţ, Bonţeşti, Seleuş şi Moroda.

Argeş: 100 de noi infectări, două oraşe în carantină

În judeţul Argeş au fost înregistrate şi ieri 100 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în doar 24 de ore, în acest moment aici totalul persoanelor infectate ridicându-se la 3.416. CJSU a decis ca portul măştii de protecţie să fie obligatoriu pentru toţi locuitorii şi în aer liber, acolo unde sunt mai mult de două persoane. Excepţie fac copiii sub 5 ani. În acelaşi timp, comunele Bălileşti şi Dârmăneşti sunt în carantină începând din data de 1 august. Decizia a fost luată la propunerea DSP, după ce în cele două comune s-a depăşit nivelul de alertă, de 3 trei cazuri de infectare cu noul coronavirus la 1.000 de locuitori.  

Botoşani – masca este obligatorie în anumite intervale orare

Deşi au avut doar 9 noi infectări, iar bilanţul total al persoanelor care s-au îmbolnăvit de COVID-19 este de 1.180, la Botoşani autorităţile locale ai anunţat că purtarea măştii devine obligatorie din 1 august în toate zonele aglomerate precum pieţe, staţii de autobuz, staţii CFR. La târguri, serbări, pelerinaje, masca este obligatorie pe toată durata evenimentului respectiv. În municipiul Botoşani, masca este obligatorie în intervalul 18:00-22:00 pentru pietonii care circulă pe marile bulevarde ale oraşului sau în centru. Aceeaşi măsură se aplică în localităţile Dorohoi, Săveni, Darabani, Flămânzi şi Bucecea.

Masca de protecţie este obligatorie şi în judeţul Buzău, Iaşi, Vâlcea, Satu Mare, Călăraşi, Dâmboviţa, dar şi în municipiul Braşov în pieţele agroalimentare, în staţiile RATBV, în terminalele de transport, în Gară, dar şi pe arterele pietonale aglomerate. În Braşov, măsura este valabilă de luni până vineri, între orele 12:00 – 23:00, iar în weekend între orele 10:00 – 23:00. Şi la Giurgiu este obligatorie masca în zonele aglomerate şi, în plus, cazinourile şi magazinele care funcţionau non-stop vor fi închise de acum în intervalul 23:00 – 06:00.

În Prahova, portul măştii este obligatoriu în intervalele orare 07:00-11:00 şi 15:00-23:00 în pieţe, staţii de autobuz, pe peroane, în zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje sau în exteriorul obiectivelor turistice. Satul Gornet, din comuna prahoveană Gornet Cuib, a intrat în carantină încă din 22 iulie, iar măsura este valabilă pentru 14 zile. 

În Vrancea, măştile sunt obligatorii şi în parcările supermarketurilor, precum şi în curţi ale lăcaşurilor de cult şi la procesiunile religioase, respectiv înmormântări sau pelerinaje.

Teleorman: orice cârpă e considerată mască

CJSU Teleorman a instituit obligativitatea purtării măştii de protecţie oriunde în spaţiile publice aglomerate din judeţ, cu precizarea că prin „mască de protecţie” se poate înţelege „mască de unică folosinţă, eşarfă sau orice dispozitiv care acoperă nasul şi gura confecţionate din diverse materiale textile, fabricate industrial sau artizanal”. Practic, locuitorii din Teleorman respectă legea atât timp cât poartă ceva care să le acopere gura şi nasul. O altă măsură luată este închiderea localurilor unde se ţin evenimente private la ora 22:00 în cursul săptămânii şi la ora 23:00 sâmbăta şi duminica. 

Constanţa – Cu mască pe faleză şi la Delfinariu

Şi autorităţile locale din Constanţa, unde în această perioadă este mare aglomeraţie, au decis ca masca de protecţie să fie obligatorie în pieţe, în staţiile de autobuz, pe peroanele gărilor, în curţile şi perimetrele exterioare ale obiectivelor şi lăcaşurilor de cult, precum şi în orice loc unde se formează aglomerări de persoane, în exterior, pe domeniul public şi nu se poate respecta distanţarea fizică recomandată de 2 metri. Totodată, este obligatoriu să poarte mască toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în intervalul 18:00 – 24:00, în următoarele zone de promenadă: faleze, piaţete, parcuri de distracţii şi agrement, dar şi la Delfinariu.

În zonele turistice din judeţul Galaţi, masca trebuie purtată în intervalul orar 16:00 – 23:00, iar în zonele comerciale sau intens circulate între orele 7:00 şi 18:00. 

De asemenea, evenimentele private (nunți, botezuri, aniversări) se desfăşoară numai până la ora 22:00 în timpul săptămânii şi până la 23:00 în weekend. Jocurile de noroc nu se mai pot desfăşura în cazinouri după miezul nopţii până la ora 6.00 dimineaţa. În acest interval nu pot funcţiona nici supermarketurile sau magazinele alimentare, care până acum funcţionau non-stop.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite