Liber la pescuit şi vânătoare, din 15 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce majoritatea populaţiei se întreabă încă unde şi sub ce motive va avea voie să se deplaseze începând cu data de 15 mai, premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri că nu vom avea voie să părăsim localitatea fără un motiv întemeiat, notând în acelaşi timp că pescuitul şi vânătoarea vor fi permise.

„În interiorul localităţii va exista libertate deplină de circulaţie. Încă nu am finalizat cadrul de reglementare aferent deplasărilor în afara localităţii. Deocamdată am stabilit că vor fi permise deplasările şi în afara localităţii, dar pentru o categorie de motive pe care noi le considerăm întemeiate, care în momentul în care le vom hotărî, le vom prezenta public”, a afirmat Ludovic Orban, într-o declaraţie de presă susţinută în Piaţa Victoriei. Acesta a explicat că încă nu s-a luat o decizie în privinţa păstrării declaraţiei pe proprie răspundere, pentru ieşirea din localitate, însă a notat faptul că pescuitul şi vânătoarea vor fi printre activităţile permise începând cu 15 mai. „Este important să se dea drumul la vânătoare. Sunt două motive puternice care determină necesitatea reluării vânătorii. Pe de o parte, răspândirea pestei porcinei africane. Este evidentă necesitatea eliminării populaţiilor de mistreţi şi pentru protejarea culturilor agricole pentru că mistreţii intră frecvent pe culturile agricole, care şi aşa sunt afectate de seceta care a lovit România”, a mai spus premierul, care a adăugat că, în ceea ce priveşte mall-urile, magazinele cu intrări exterioare, la fel ca şi farmaciile, magazinele alimentare şi spălătoriile din interior îşi vor relua activitatea.

Bilanţ optimist, cu doar 270 de noi cazuri în ultimele 24 de ore

În ciuda faptului că ţara noastră a trecut de pragul a 14.000 de cazuri înregistrate de la începutul acestei pandemii, ultimul bilanţ poate fi privit cu optimism în condiţiile în care au fost raportate doar 270 de cazuri noi, cu 55 mai puţine decât marţi, în condiţiile în care au fost realizate peste 11.000 de teste. Mai mult, numărul persoanelor declarate vindecate a ajuns la 5.788, cu 334 mai multe decât în ziua precedentă, ceea ce arată că am avut o nouă zi în care numărul persoanelor vindecate a fost mai mare decât cel al îmbolnăvirilor. Astfel, ţara noastră continuă să se afle pe un platou al cazurilor active situat în jurul valorii de 7.500 de cazuri. Din păcate, numărul persoanelor decedate a continuat să crească şi el, depăşind pragul de 850 de decese. Suceava continuă să fie judeţul cu cele mai multe cazuri, ajungând la 3.035, cu 25 mai multe decât în ziua precedentă, şi 158 de decese. Bucureştiul are 1.410 de persoane confirmate şi 86 de decese înregistrate. Faţă de ziua precedentă, numărul persoanelor internate la terapie intensivă a rămas acelaşi, 244. În ultimă săptămână, însă, media zilnică a testelor a fost în jur de 6.400.

Medicii specialişti susţin că, din punct de vedere al evoluţiei epidemiologice, ţara noastră se situează încă pe un platou al îmbolnăvirilor, însă, chiar şi în lipsa unei scăderi, măsurile de relaxare pot fi implementate. „Suntem pe un trend de aplatizare a liniei de platou, având variaţii în plus şi în minus de la o zi la alta. Sigur că ne dorim cu toţii să înregistrăm o scădere a numărului de cazuri şi acest lucru să vină oarecum în întâmpinarea măsurilor de relaxare, însă cred că şi dacă nu vom obţine această scădere a numărului de cazuri noi şi vom rămâne în această zonă de platou, măsurile de relaxare pot fi implementate, pentru că, dincolo de izolarea la domiciliu, cele mai importante elemente care controlează totuşi această pandemie sunt reprezentate de distanţarea socială şi de măsurile de protecţie personală. Uitându-ne la evoluţia acestei epidemii, şi la faptul că în urmă cu două săptămâni au fost Sărbătorile Pascale, este posibil ca această creştere uşoară din ultima săptămână să vină din cauza acelor evenimente, când oamenii au mai pierdut din vigilenţă. Dacă această ipoteză este adevărată, atunci în zilele următoare vom începe să înregistrăm o scădere a numărului de cazuri. Însă, nu avem un număr de îmbolnăviri atât de mare, nu se pune în niciun moment problema din punct de vedere medical ca măsurile de relaxare să nu poată fi implementate după data de 15 mai – sigur, cu păstrarea tuturor normelor de distanţare socială şi protecţie personală”, a declarat Radu Ţîncu, medic ATI, la Spitalul Floreasca din Capitală.

7.461 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus în acest moment în România

Când începe scăderea evoluţiei epidemiei

Şi secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a declarat că spre sfârşitul acestei săptămâni ne putem aştepta la o scădere a evoluţiei acestei epidemii, subliniind faptul că înregistrăm o rată mică a mortalităţii. „Suntem într-o fază controlată, de progresie foarte lentă sau chiar de platou. În situaţia că acest lucru se stabilizează pe această direcţie, cum dau impresia cifrele succesive că s-ar întâmpla, atunci probabil că spre sfârşitul acestei săptămâni, începutul săptămânii viitoare, putem spera să ne întâlnim cu fenomenul descreşterii acestor infecţii, şi atunci putem vorbi de depăşirea unui vârf”, a declarat acesta, notând faptul că România are în jur de 1.030 de cadre medicale infectate, dintre care 10 morţi, trei dintre decedaţi fiind medici. Din acest punct de vedere, reprezentanţii medicilor susţin că data de 15 mai nu va reprezenta un moment de relaxare pentru personalul medical greu încercat în aceste ultime săptămâni. „Nu cred că va fi un moment de respiro. Multe activităţi medicale, asemenea activităţilor economice, au fost puse pe stop în această perioadă, iar prin această relaxare – chiar dacă nu ştim exact ce va însemna efectiv aceasta, cel mai probabil vom vedea o reluare a tuturor acestor activităţi. Toţi pacienţii care acum nu vin la spital probabil vor începe să vină atunci, însă, chiar dacă se ridică starea de urgenţă, epidemia va continua. Trebuie să fim în continuare foarte atenţi, fiindcă pericolul de a contamina pacienţii din spital există şi chiar poate fi mai mare din cauză că se vor ridica nişte restricţii”, este de părere medicul Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor.

Medicii de familie ar putea primi şi ei stimulentul de risc de 2.500 de lei

Senatul a adoptat, marţi, proiectul de aprobare a Ordonanţei Guvernului, prin care personalul medical primeşte un stimulent de risc de 2.500 de lei, iar una din modificările aduse de senatori este ca acest stimulent să fie acordat şi medicilor de familie. „Se prevede acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19, pe perioada stării de urgenţă. Stimulentul de risc se acordă tuturor medicilor de familie”, prevede iniţiativa legislativă. „Am susţinut de la început că medicii de familie nu ar trebui să fie excluşi de la primirea acestui stimulent. În prima linie nu sunt neapărat numai cei care lucrează în spitalele COVID, dar toţi cei care văd pacienţi şi sunt expuşi astfel unui risc de îmbolnăvire”, a precizat Bogdan Tănase. Camera Deputaţilor este forul decizional în ceea ce priveşte adoptarea acestei modificări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite