Câte săptămâni la rând ar trebui să scadă numărul de cazuri de COVID-19 pentru a fi siguri că am depăşit vârful epidemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când ar putea România să depăşească vârful pandemiei  FOTO: Shutterstock
Când ar putea România să depăşească vârful pandemiei  FOTO: Shutterstock

Cazurile noi de COVID-19 ar trebui să fie din ce în ce mai puţine o săptămână sau chiar două, pentru a se declara că România a trecut de vârful epidemiei de coronavirus. Horaţiu Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, a oferit mai multe informaţii pentru postul de televiziune Digi24.

Secretarul de stat Horaţiu Moldovan a explicat cum îşi vor da seama autorităţile că România a scăpat de vârful epidemiei şi a ajuns pe partea descendentă a curbei.

Trebuie să apară o descreştere a numărului de îmbolnăviri, evidentă, statistică, de la zi la zi, timp de mai multe zile, cel puţin o săptămână, să vedem că lucrurile descresc în mod evident şi sigur, până la 2 săptămâni, când este cert că ne aflăm pe această curbă descendentă, că numărul de infecţii scade, că numărul deceselor scade. Cel mai important indicator este al cazurilor înregistrate de la zi la zi, să se înscrie pe un trend constant descendent“, a declarat acesta pentru Digi24. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vom menţine măsurile de restricţie, astfel încât să controlăm fenomenul epidemic“, a mai subliniat secretarul de stat. 

Recent, Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, în timp ce era în vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, a vorbit despre zilele de la începutul lunii mai, când românii trebuie să fie atenţi cu cine şi unde interacţionează. 

„După Sărbătorile Pascale, acest weekend este unul foarte important. Vedeţi şi dumneavoastră, este frumos afară, este ziua mare, este tradiţie a weekendului de 1, 2 şi 3 mai. Este o tradiţie în care lumea ieşea, se întâlnea cu cunoscuţii. Este un 1 Mai diferit faţă de alţi ani. Dar, repet, la fel ca şi de Sărbătorile Pascale, aceste sărbători, acest 1 Mai trebuie să fie altfel pentru a avea în anii următori 1 Mai şi Sărbători Pascale normale, cu cei apropiaţi, cu cei dragi nouă“, a spus ministrul. 

„Recomand încă o dată prudenţă, izolare voluntară, distanţare socială. Nu am atins încă vârful. Nu vreau să ne gândim la relaxare, putem spera la o relaxare, dar momentul relaxării ţine foarte mult de felul cum gestionăm zilele de 1, 2, 3 mai şi poate săptămâna viitoare“, a mai precizat Nelu Tătaru. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite