Băsescu: "Nu sunt singurul vinovat pentru soarta ţării. Toţi românii sunt responsabili de acest lucru"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, preşedintele României
Traian Băsescu, preşedintele României

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu se simte singurul vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat în ţară, spunând că "toţi cei 22 de milioane de români suntem responsabili de acest lucru".

Traian Băsescu a declarat, pentru Radio România, că şi-ar dori ca Guvernul să nu mai meargă pe ideea măririi TVA ci pe restructurarea cheltuielilor bugetare.

Mai citiţi şi:

Traian Băsescu: "Este ultimul an când se mai dau materiale pentru refacerea caselor"

Traian Băsescu către sinistraţi: "Ştiţi care e marea problemă? Avem apa la gură şi facem politică"

Referitor la situaţia actuală din România, preşedintele a spus: "Nu mă simt singurul responsabil pentru soarta ţării. Toţi 22 de milioane de români suntem responsabili". "Excesul de bani daţi înainte de alegeri pe diverse proiecte sociale este un exces dăunător fiecăruia".

În ceea ce priveşte o eventuală îmbunătăţire a situaţiei rezultată după inundaţii, Traian Băsescu este de părere că acest lucru nu este posibil. "Nu avem în buget nicio resursă să îmbunătăţim situaţia pentru eventuale inundaţii din viitor. A venit momentul adevărului în care trebuie sa mergem în buget în acele zone care ne iau orice perspectivă de dezvoltare a ţării", a adăugat şeful statului.

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că "avem pensionari şi la 40 de ani" şi că, în numai câţiva ani, "am ajuns de la 400.000 de pensionari pe caz de boală la 900.000. Mi-am asumat oprobriul privind micşorarea pensiilor. Aveam şi o altă variantă: impozitarea pensiilor cu cota unică de 16%", a încheiat Băsescu.

Traian Băsescu: "Toate veniturile ar trebui impozitate"

Preşedintele României a adăugat faptul că demnitarii ţării noastre ar fi putut evita creşterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA). "Parlamentul, dacă era corect acum, ar fi avut o altă atitudine legată de creşterea TVA-ului. Să trăim din ce producem, iar ce împrumutăm să folosim numai în dezvoltare. Culpa politicienilor este că pentru a cumpăra voturi au dat legi de asistenţă socială, de multe ori şi când nu trebuia", a mai spus Traian Băsescu, care a adăugat: "Toate veniturile ar trebui impozitate".

Şeful statului a arătat că este conştient de faptul că acest punct de vedere, referitor la creşterea TVA, "va fi super mediatizat şi atacat". "Ştiu că acest punct de vedere va fi super mediatizat, super atacat, de aceeaşi demagogi care, înainte de tăierea pensiilor tunau şi fulgerau pe toate televiziunile să nu crească TVA, sau, Doamne fereşte, cota unică. Am obţinut de la Fond (FMI-n.r.) soluţia să nu creştem TVA şi cota unică şi aceiaşi demagogi ţipau la TV că reducerea pensiilor şi salariilor e o mare nenorocire. Când nu a putut fi aplicată, tot ei urlă de ce a crescut TVA", a spus el.

Traian Băsescu a continuat: "Numai enumerarea acestora arată că 80% din veniturile bugetului de stat are destinaţie fixă. Ne mai rămân 20% din care trebuie să facem să funcţioneze educaţia, sănătatea, poliţia şi toate instituţiile statului. Cinstit vorbind, oricât am fi de demagogi, şi la politicieni e o pasiune (...), realitatea e că ne ducem tot venitul pe consum. Dacă nu restructurăm cheltuielile bugetului de stat, nu vom avea de unde să facem mare lucru".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite