Autoizolarea: în familie sau singur? Noi sfaturi de la autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevarul
Imagine: Adevarul

Noi sfaturi de la autorităţi pentru cei care au fost în zonele de risc şi trebuie să se autoizoleze. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că dacă restul familiei nu doreşte să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se poate solicita Direcţiei de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituţionalizată.

 Primul român infectat cu coronavirus s-a vindecat, tânărul din Gorj urmând să fie externat, anunţă Ministerul Sănătăţii, care precizează că acesta nu va fi lăsat să meargă acasă. Familia bărbatului rămâne în continuare în izolare la domiciliu până la împlinirea perioadei de incubaţie a virusului, de 14 zile.

„Pacientul din Gorj care este internat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Matei Balş» a fost retestat pentru noul coronavirus în cursul acestei zile. Rezultatul testului este negativ. Urmare a acestui rezultat, pacientul este considerat vindecat şi poate fi externat”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Testarea de sâmbătă este a doua care are rezultat negativ, primul test care a arătat că bărbatul nu mai este purtător al virusului fiind făcut pe 28 februarie. 

Şi ceilalţi doi pacienţi cu coronavirus se simt bine, spun autorităţile.  „Pacientul internat la Timişoara nu prezintă simptome, iar simptomele prezentate de pacientul internat la Cluj-Napoca sunt ameliorate”, anunţă sursa citată, subliniind că bărbatul din Timişoara este doar purtător al virusului, ca şi cel din Gorj care a fost internat la Bucureşti.

Coronavirusul în cifre

De altfel, datele oficiale date publicităţii de autorităţi arată că ieri 49 de persoane mai erau în carantină din cauza coronavirusului şi 7.893 de persoane în izolare la domiciliu. Cifrele înregistrează o scădere spre deosebire de ce se întâmplă în China.

„Faţă de cifrele comunicate ieri, 29 februarie 2020, pentru persoanele aflate în izolare la domiciliu, este înregistrată o scădere. Aceasta rezultă din faptul că persoane introduse iniţial în izolare au ieşit din perioada de incubaţie a virusului, de 14 zile”, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului Sănătăţii. De asemenea, aceleaşi date sunt valabile şi pentru membrii familiilor acestor persoane. Practic, sunt luate în evidenţă sau scoase din evidenţă şi persoanele care fac parte din familia celor suspectaţi că ar fi putut contacta virusul şi care au urmat aceleaşi proceduri de izolare.

Câte apeluri au primit autorităţile 

Şi apeluri primite de operatorii 112 au fost mai puţine în ultimele ore. Practic, de sâmbătă până duminică au fost efectuate 1.061 de apeluri la linia TELVERDE deschisă special pentru cetăţenii care doresc să se informeze cu privire la simptomele celor care contractează COVID-19 (coronavirus) şi care vor să afle cele mai bune modalităţi de evitare a infectării cu virusul. De asemenea, au fost înregistrate 127 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112, dintre care 17 apeluri au fost efectuate de cetăţenii din Bucureşti. 

„Se remarcă o scădere majoră a apelurilor la numărul unic de urgenţă 112 după operaţionalizarea liniei TELVERDE (0800 800 358) şi mulţumim cetăţenilor pentru înţelegerea manifestată. De asemenea, reamintim faptul că a fost operaţionalizată şi o linie de informare dedicată special cetăţenilor români aflaţi în afara ţării (+40213202020)”, explică sursa citată. 

Cum ajung alimentele la persoanele aflate în autoizolare

Alimentele şi bunurile necesare sunt aduse la domiciliul persoanelor aflate în autoizolare. Persoanele autoizolate le vor prelua fără a intra în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanţă de minimum doi metri faţă de acesta. Concret, Grupul de comunicare strategică pe coronavirus a pus la punct noi sfaturi pentru persoanele care se află sau urmează să intre în carantină sau în autoizolare la 

domiciliu.

1. Care este diferenţa dintre carantină şi autoizolarea la domiciliu?

  • Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19). 
  • Carantina va dura o perioadă de 14 zile şi va fi organizată în spaţii special amenajate, puse la dispoziţie de autoritatea locală, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică.
  • Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar: au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localităţi din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă; au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome şi care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă; au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19) sau sunt membri de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situaţiile de mai sus.
  • Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcţia de Sănătate Publică. 
  • Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă şi a celor afectate se actualizează de fiecare dată când este nevoie şi poate fi consultată pe pagina https://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: „Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă şi a altor zone afectate de COVID 19”. 

2. Dacă un membru al familiei este în autoizolare, măsura se aplică şi pentru soţ/soţie sau copii?

  • Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei şi persoanelor care locuiesc la acelaşi domiciliu.
  • Toţi au obligaţia de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării.
  • Dacă restul familiei nu doreşte să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcţia de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituţionalizată. Această opţiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!

3. Ce măsuri de igienă individuală trebuie să respecte persoanele autoizolate?

  • Să evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuinţă şi, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată.
  • Să NU primească vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu.
  • Să se spele pe mâini cu apă şi săpun, timp de cel puţin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar.
  • Să curăţe şi să dezinfecteze zilnic toate suprafeţele pe care le ating frecvent (ex: mese, clanţe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuvetă, alte obiecte care pot fi atinse şi de alte persoane).
  • Să îşi acopere gura şi nasul cu şerveţel de unică folosinţă sau cu o ţesătură atunci când strănută sau tuşesc, sau să strănute şi să tuşească în plicul cotului. Batista se aruncă imediat la coşul de gunoi, în sac de plastic, după care se spală pe mâini cu apă şi săpun timp de 20 de secunde.
  • Să aerisească cât mai bine toate încăperile casei. 
  • Să ţină legătura zilnic cu medicul de familie şi să-l informeze asupra evoluţiei tuturor membrilor familiei.
  • Să sune la numărul unic de urgenţă 112 în cazul în care apare cel puţin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăţi la respiraţie, durere în gât – să îşi acopere nasul şi gura cu o mască de protecţie. 

4. Ce se întâmplă dacă vreun membru al familiei prezintă simptome sau are o altă urgenţă medicală în timp ce se află în autoizolare?

  • În cazul în care, pe parcursul celor 14 zile, vreun membru al familiei prezintă simptome sugestive pentru infecţia cu coronavirus (febră, tuse, dificultate în respiraţie) sau prezintă orice altă urgenţă medicală, contactaţi medicul de familie şi/sau sunaţi la 112. Menţionaţi, obligatoriu, că vă aflaţi în situaţia de autoizolare la domiciliu!
  • Limitaţi cât mai mult posibil contactul apropiat – la mai puţin de un metru, pentru mai mult de 15 minute – acoperiţi-vă gura şi nasul cu batistă când tuşiţi sau strănutaţi! Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun imediat, purtaţi mască de protecţie.
  • Aşteptaţi sosirea ambulanţei, care vă va transporta până la centrul de boli infecţioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Acolo veţi fi izolat până la obţinerea rezultatelor. 
  • Dacă rezultatul este negativ, veţi fi adus înapoi la domiciliu şi veţi continua autoizolarea până la 14 zile.
  • Dacă rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infecţie cu coronavirus.

5. Cum sunt sprijinite persoanele aflate în autoizolare?

  • Persoanele aflate în autoizolare pot fi ajutate în aprovizionarea cu apă şi alimente de către rude şi/sau prieteni.
  • Dacă este necesar, persoanele aflate în autoizolare pot solicita sprijinul Comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi autorităţilor locale pentru aprovizionare cu alimente, apă, măşti de protecţie.

6. Cum ajung alimentele şi bunurile necesare la persoanele aflate în autoizolare?

  • Alimentele şi bunurile necesare sunt aduse la domiciliul persoanelor aflate în autoizolare. 
  • Persoanele autoizolate le vor prelua fără a intra în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanţă de minimum doi metri faţă de acesta. 
  • Practic, alimentele şi bunurile sunt lăsate la intrarea în domiciliu (uşa apartamentului/poarta casei) şi sunt preluate de către persoana aflată în izolare doar după ce cealaltă persoană s-a retras.
  • Este recomandat ca atenţionarea asupra furnizării alimentelor sau produselor să se facă pe cale telefonică, şi nu prin atingerea uşii/clanţei/soneriei. 
  • Pe cât posibil, persoanele autoizolate vor purta masca de protecţie care le va acoperi nasul şi gura atunci când preiau produsele/bunurile primite la domiciliu. 

7. După perioada de 14 zile, persoanele aflate în autoizolare pot părăsi domiciliul?

  • Persoanele care au sosit din alte zone decât cele care necesită carantinare pot părăsi domiciliul numai după cele 14 zile de autoizolare, dacă nu prezintă niciun simptom. 
  • Persoanele care au intrat în contact direct cu caz confirmat cu COVID-19 vor fi testate în prima zi de autoizolare şi înaintea terminării perioadei de autoizolare. Pot părăsi domiciliul numai dacă rezultatele finale sunt negative. 
  • Persoanele aflate în autoizolare vor primi la finalul celor 14 zile de autoizolare aviz epidemiologic de la DSP, care să ateste că pot reveni în colectivitate.
  • La ieşirea din autoizolare, mergeţi în consult la medicul de familie pentru a vă elibera concediul medical şi/sau adeverinţele pentru şcoală. 

Aventura a şase chinezi scoşi forţat din izolare

Şase cetăţeni chinezi care au venit în 25 februarie în România din Shanghai au trăit o adevărată aventură în Slatina, unde ar fi trebuit să stea izolaţi 14 zile, într-un hotel. Conform procedurilor de prevenire şi limitare a răspândirii coronavirusului stabilite de autorităţile române, cei şase ar fi trebuit izolaţi la domiciliu pentru 14 zile.

Chinezii au ajuns în aceeaşi zi din Bucureşti în Slatina, unde aveau rezervate camere la un hotel din localitate, prin sistemul booking. Deşi ar fi trebuit să nu părăsească, de la sosire, camera de hotel, toţi şase au plecat la lucru a doua zi, la o firmă din Drăgăşani, judeţul Vâlcea, aflat la peste 30 de kilometri distanţă de Slatina. Acest traseu l-au parcurs timp de două zile (26 şi 27 februarie). 

După două zile au reuşit să stea de vorbă cu cetăţenii chinezi şi autorităţile din Olt, iar de aici ar fi trebuit să înceapă o monitorizare, conform procedurilor celor şase cetăţeni impunându-li-se izolarea în camera de hotel. Monitorizarea s-a făcut o singură zi.

 „În data de 28 .02.2020, orele 17.20, echipa DSP Olt s-a deplasat pentru a verifica condiţiile de autoizolare la hotelul unde erau cazaţi cei 6 cetăţeni chineză şi am constatat că se decazaseră, urmare a refuzului conducerii hotelului de a le mai oferi în continuare cazare, părăsind incinta acestuia spre destinatia sediului firmei angajatoare“, a transmis DSP Olt, după ce în media se răspândise vestea că cei şase chinezi ar fi fugit, de fapt, de la hotel.

Cert este că au ajuns, cu ştirea şi acordul autorităţilor, în judeţul vecin, Vâlcea, iar acolo au fost izolaţi, tot în condiţii hoteliere, în municipiul Drăgăşani, intrând în monitorizarea DSP Vâlcea.

Potrivit autorităţilor sanitare de acolo, după ce au fost izgoniţi din hotelul de la Slatina, chinezii au sunat la angajatorul din Drăgăşani, iar acesta le-a asigurat, potrivit propriilor declaraţii, un transport privat şi cazarea la un hotel din oraş.

Autorităţile sanitare spun că cetăţenii din China nu prezintă niciun simptom, dar că vor sta izolaţi în hotel fie până la finalul perioadei de carantinare, fie până când se vor primi, din ţara lor natală, documente legate de starea de sănătate.

Pe de altă parte, patronul hotelului din Slatina respinge acuzaţiile conform cărora ar fi refuzat să le mai ofere cazare. 

„Să-mi arate o hârtie c-am refuzat eu. Să-mi spună mie cineva că mi-a trimis vreo hârtie să-i ţin acolo… Oamenii au avut cazare două zile, au plecat, s-au dus acolo unde lucrează, le e mai aproape, nu mai fac naveta, nu ştiu. Au făcut rezervare pe booking, nu poţi să controlezi cine face cazare, dacă e bolnav sau e sănătos, cazarea pe booking se face automat, nu trebuie să accepţi nimic“, a declarat patronul, Gavrilă Prasacu, susţinând că le-ar fi transmis autorităţilor încă din 27 februarie „să facă ce fac acum pentru ei, că oamenii pleacă mâine, pentru că la noi atât au avut cazare“. (Alina Mitran)

Combinezoane de grădinărit, folosite la recoltarea probelor

Combinezoanele folosite de personalul medical la recoltarea probelor de la persoanele suspecte de infectare cu coronavirus sunt neconforme, iar ambulanţele folosite la transportul probelor nu ar corespunde unor astfel de intervenţii. Semnalul de alarmă în această privinţă a fost tras de către un ambulanţier din Oradea şi de un lider de sindicat din Gorj, iar neregulile sesizate au fost recunoscute chiar de către directorul Serviciului de Ambulanţă Bihor. 

„Le-am primit de la Ambulanţă (n. red. – combinezoanele), dar sunt pentru grădinărit, pentru mecanici auto, pentru zugravi, nu sunt nicidecum pentru a proteja biologic”, a afirmat a Adrian Marcon, ambulanţier în judeţul Bihor.

Şi Cristi Aldescu, preşedintele Sindicatului Ambu-San, din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj, a atras atenţia asupra pericolului infectării cu coronavirus:

„A fost trimisă la recoltat o ambulanţă B2, care înseamnă un echipaj format din ambulanţier şi asistent medical. A recoltat peste zece probe, iar lucrătorii de la DSP Gorj nu au vrut să se deplaseze, deşi au autospeciale «Duster» şi o dubă dotată cu instalaţie de climatizare. A mai fost trimisă şi o ambulanţă C2. Se pune în pericol viaţa bolnavilor transportaţi cu ambulanţa, care au comorbidităţi“. 

Potrivit acestuia, în urma scandalului iscat, secretarul de stat Raed Arafat a întrunit Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a luat decis ca nicio ambulanţă tip B2 şi C2 să nu se mai deplaseze la recoltări, ci doar ambulanţele de tip A1 sau A2 şi doar dacă DSP nu dispune de maşini. 

De asemenea, în privinţa echipamentelor de protecţie, şi liderul de sindicat din Gorj susţine că sunt pentru grădinărit şi construcţii, aşa cum indică şi codurile de pe acestea. 

Echipamente neconforme şi scumpe

Neregula sesizată în privinţa combinezoanelor este confirmată chiar de către managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bihor, dr. Liciniu Venter: „Am solicitat 200 de combinezoane, ne-au livrat doar 120 şi ne-am trezit că nu sunt chiar conforme. În sensul că ele sunt împotriva particulelor radioactive, risc chimic, dar nu sunt recomandate pentru risc biologic. Producătorul e francez, dar furnizorul din România. Au recunoscut ulterior că nu sunt în regulă, dar au invocat că nu mai au pe stoc altele şi ne vor trimite luni echipamentul conform”.

Acesta susţine că preţurile au crescut enorm de mult. De exemplu, un combinezon costa 40 de lei, iar acum se cumpără cu 254 de lei, iar o mască s-a scumpit de la 18 bani chiar şi la 7 lei, în timp ce o mască cu filtru, care era 5 lei, acum a ajuns la 70 lei. Consiliul Concurenţei a anunţat că investighează scumpirea abuzivă a echipamentelor folosite ca prevenire a contaminării cu coronavirus.

Directorul DSP Gorj, demis şi cercetat penal

În judeţul Gorj au fost trimise echipe de la Corpurile de control ale Ministerelor Sănătăţii şi de Interne, după ce directorul DSP Gorj, Carmen Ivanov, a fost demis pentru că a dat raportări inexacte şi nu a luat măsurile care se impun pentru intrarea în carantină a persoanelor intrate în contact direct cu bolnavi cu coronavirus.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu a deschis un dosar penal pe numele fostei directoare de la DSP Gorj, pentru neglijenţă în serviciu. Ancheta va clarifica o serie de informaţii care circulă despre faptul că o serie de probe au fost trimise la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“, pe alte nume, tocmai pentru că cei de la care s-au prelevat ar fi oameni politici cunoscuţi şi şefi de instituţii.  În Gorj au venit echipe de medici epidemiologi din alte judeţe pentru a reface ancheta. (Laura Gal, Alin Ion)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite