UPDATE Alţi cinci pacienţi români au câştigat în instanţă dreptul de a primi tratament de ultimă generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alţi cinci pacienţi români care suferă de cancer şi care au dat statul român în judecată au câştigat în instanţă dreptul de a primi tratamente noi, de ultimă generaţie, decontate prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătătate (CNAS).

UPDATE Cezar Irimia, preşedintele APCR, spune că cei cinci pacienţi vor primi tratamentele de care au nevoie. „Au câştigat, iar autorităţile sunt nevoite să pună sentinţa în executare, deşi decizia poate fi atacată”, a explicat reprezentantul pacienţilor.


„Alţi cinci bolnavi îşi cer drepturile în instanţă. Şi-au cerut dreptul la tratament de ultimă generaţie. Sunt convins că sentinţa va fi favorabilă, mai ales că există deja un precedent şi îi batem cu propriile lor arme. Au fost deja 34 de pacienţi care au câştigat dreptul la molecule noi. Din păcate, trei dintre ei s-au stins, pentru că medicamentele au ajuns prea târziu la ei”, a declarat, pentru adevarul.ro, Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Cezar Irimia susţine că numărul bolnavilor care vor acţiona statul în instanţă va creşte. Pe 21 noiembrie, 19 bolnavi de cancer care au dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au câştigat în instanţă dreptul de a primi medicamente compensate în proporţie de 100%. Deşi decizia nu a fost una definitivă, cei 19 au intrat deja în posesia medicamentelor, întrucât CNAS a făcut toate demersurile pentru a pune în executare sentinţa, au arătat autorităţile.

Medicamentele cerute de pacienţi nu au alternativă terapeutică

Concret, pe 21 noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti, a decis ca cele trei instituţii ale statului, Guvernul României, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), să asigure reclamanţilor medicamente pentru tratarea cancerului.

Potrivit lui Cezar Irimia, medicamentele cerute de pacienţi nu au alternativă terapeutică pe lista actuală de compensate şi gratuite.

„Domnul ministru promitea la 1 octombrie lista medicamentelor compensate şi gratuite. Prin actele normative pe care le-a dat, stipula apoi data de 30 octombrie. A trecut şi 30 octombrie şi atunci am acţionat în instanţă ministerul şi Guvernul. Din păcate, alternativă nu am avut. Sunt pacienţi care şi-au cumpărat medicaţia 8.000 de lei pe lună”, a declarat pe 21 noiembrie Cezar Irimia.

Peste 1.000 de pacienţi au nevoie de tratamente noi

Acesta atrage atenţia că în România există peste o mie de pacienţi în toată ţara, pe diferite boli cronice care nu au acces la medicamente.

„Gândiţi-vă, să mergem cu o mie de pacienţi în stradă ar fi o tragedie şi o ruşine. La nivel european, suntem singura ţară care nu şi-a reactualizat listele (de medicamente compensate şi gratuite - n.r.). Sper ca Guvernul să ia atitudine şi să treacă imediat la reactualizarea listei acolo unde nu există alternativă terapeutică. Nu ne dorim toată lista, ne dorim acele molecule salvatoare de vieţi. Ar fi vorba de cel puţin zece molecule care ar trebui să intre pe lista de medicamente compensate şi gratuite şi care nu au alternativă terapeutică în România”, a explicat Cezar Irimia.

În iunie, alţi şapte pacienţi bolnavi de cancer au câştigat un demers similar în instanţă.

Pe aceeaşi temă:

CNAS a început demersurile pentru a le oferi tratamente de ultimă generaţie pacienţilor care au câştigat lupta cu statul: „I-am bătut cu armele lor!”

19 pacienţi cu boli cronice, printre care şi un adolescent, vor primi tratament medical de ultimă generaţie. Asta după ce şi-au câştigat în instanţă acest drept. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat deja că a luat act de decizia Curţii de Apel Bucureşti şi că face toate demersurile pentru a oferi medicaţia celor 19 bolnavi.

Bolnavii cronic anunţă proteste, inclusiv la Parlamentul European, dacă se amână din nou lista de compensate

Asociaţia Pacienţilor Cronici din România a anunţat, joi, că va declanşa mai multe acţiuni de protest în România şi la Parlamentul European, în lunile aprilie şi mai, dacă autorităţile naţionale vor amâna intrarea în vigoare a noii liste de medicamente compensate.

Pacienţii mor, medicii demisionează. Efectele perverse ale sistemului falimentar de sănătate din România

O comisie interministerială va lua marţi în discuţie sancţiunile date de Ministerul Sănătăţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Vaslui, amendat cu 20.000 de lei pentru modul în care a gestionat cazul micuţei Alexandra  de doar patru ani care a murit la Spitalul din Huşi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite