800 de organizaţii culturale afectate de pandemie îi cer lui Iohannis soluţii concrete: Ne simţim discriminaţi şi nedreptăţiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Semnatarii atrag atenţia că nu s-a implementat nicio schemă de sprijin pentru operatorii culturali şi nu există un plan concret pentru reluarea concertelor Foto: Arhivă
Semnatarii atrag atenţia că nu s-a implementat nicio schemă de sprijin pentru operatorii culturali şi nu există un plan concret pentru reluarea concertelor Foto: Arhivă

Peste 800 de organizatii culturale au semnat o nouă scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, în care cer soluţii concrete pentru sectorul cultural afectat de pandemie, la peste 45 de zile de la prima adresare care nu a primit vre-un răspuns, atrage atenţia Asociaţia Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale.

„Nicio reacţie din partea preşedintelui, aveam o speranţă că va exista această mediere din partea dumnealui, s-au făcut tot felul de propuneri, unele dintre ele chiar sunt în zona unor, hai să zicem, anomalii. Evenimentele indoor pot fi organizate pentru săli omologotate cu o capacitate de până la 30%, dar evenimentele outdoor, unde, teoretic, se presupune că riscurile ar trebui să fie cele mai mici de transmitere a virusului, sunt interzise.”, a declarat Edi Chereji, director de marketing al Festivalurilor Untold şi NeverSea, conform Europa FM.

El spune că în ceea ce priveşete concertele, aceatea ar putea fi organizate după modelul meciurilor de fotbal de la Euro, unde va fi permis accesul spectatorilor vaccinaţi, imunizaţi natural sau cu test negativ de coronavurus

 „Dacă pentru meciurile de fotbal de la Euro s-au găsit soluţii, sigur, acolo e vorba de limitarea numărului de spectatori, hai să vedem cum putem aplica asta în industria noastră, unde lucrurile stau puţin diferit. Dacă la Euro, cel mai probabil, veniturile din vânzarea de bilete nu sunt probabil cel mai important capitol din buget, la un concert sau la un festival sigur că veniturile principale vin din vânzarea de bilete, asta înseamnă că, automat, numărul de participanţi este important”, mai spune Edi Chereji.

De altfel, ieri AROC a publicat cea de-a II-a scrisoare deschisă către Preşedintele României, în care atrag atenţia că deşi au trecut peste 45 de zile de la prima scrisoare deschisă nu a existat nicio poziţie publică din partea şefului statului şi nicio reacţie concretă.

„Au trecut peste 45 de zile de la prima scrisoare deschisă pe care v-am adresat-o şi în care vă ceream să interveniţi în sprijinul sectorului cultural atât de puternic afectat de pandemie. Scrisoarea, care între timp a adunat peste 800 de organizaţii culturale din România în lista semnatarilor, a primit doar un răspuns protocolar din partea Administraţiei Prezidenţiale, însă nicio poziţie publică din partea Dumneavoastră şi nicio reacţie concretă, în termeni de măsuri, de acţiune, din partea autorităţilor”, potrivit sursei citate.

Semnatarii atrag atenţia că nu s-a implementat nicio schemă de sprijin pentru operatorii culturali şi nu există un plan concret pentru reluarea concertelor.

„Deşi au trecut 14 luni de la începutul pandemiei şi deşi, cu mare întârziere, la finalul anului trecut au fost anunţate scheme de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru sectorul cultural, aceste scheme nu sunt nici astăzi funcţionale, iar sursa lor bugetară nu a fost niciodată confirmată. 

 Deşi s-a vehiculat introducerea de coduri CAEN aferente sectorului cultural şi organizatorilor de evenimente în schema de ajutor destinată industriei HORECA, acestea nu au mai fost în cele din urmă introduse, iar autorităţile publice nu şi-au asumat şi nu au explicat niciodată această decizie”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

AROC: Ne simţim discriminaţi şi nedreptăţiţi

„Ne simţim discriminaţi şi nedreptăţiţi, iar fiecare zi care trece fără ca autorităţile să intervină în sprijinul sectorului şterge cu buretele efortul a mii şi mii de oameni care, în ciuda condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, au realizat performanţe importante în domeniu”, conform sursei citate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite