Ucraina se îndreaptă spre o catastrofă umanitară. România nu este pregătită să facă faţă unui flux de peste un milion de refugiaţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim

Conform evaluărilor ONU, 7 milioane de ucrainieni îşi vor părăsi ţara distrusă de Rusia. Un milion au plecat deja. Cum România are o graniţă imensă cu Ucraina, este posibil ca peste un milion de ucraineni să vină la noi. Dacă până acum jumătate din cei veniţi au avut resurse, rude, să plece în alte ţări, cei care urmează vor rămâne.

O provocare teribilă pentru România

Nu e simplu să faci faţă unui astfel de flux de refugiaţi de război. Situaţie cu atât mai gravă, pentru că aproape toţi sunt mame cu copii mici, bărbaţii nu-şi pot părăsi ţara. Astăzi, Ursula von der Leyen este la Bucureşti şi are convorbiri cu preşedintele Iohannis. România se oferă să creeze un hub pentru colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale către Ucraina. Foarte bine că România se angajează la un astfel de proiect. Resursele financiare este posibil să vină de la CE şi, posibil, experţi. Dar forţa de muncă, organizarea, realizarea efectivă a proiectului aparţin statului român. Şi nu este deloc o sarcină simplă, mai ales că trebuie rezolvată într-un termen de timp foarte scurt. Singura soluţie este să chemi armata să gestioneze un astfel de proiect, folosind şi faptul că premierul Ciucă cunoaşte foarte bine posibilităţile armatei. Va fi o muncă titanică, construcţii de la zero, necesitând o organizare impecabilă. Dacă România nu se simte capabilă să organizeze aşa ceva, oricât ar fi de ruşinos, trebuie să decline proiectul către alt stat, mai capabil decât al nostru. Altfel, se va face de râs iremediabil.

Până în prezent, populaţia din România a asigurat primirea şi găzduirea ucrainienilor

Foarte bine şi frumos s-au mobilizat, în primul rând moldovenii. În continuare, odată cu creşterea numărului de refugiaţi, situaţia nu mai poate fi rezolvată doar la nivelul populaţiei. Familii şi firme româneşti s-au deplasat în punctele de frontieră şi au preluat refugiaţi ucraineni cu mijloace de transport personale, căzându-i apoi în locuinţele lor. De acum înainte este necesară intervenţia statului.

Un mecanism pentru întâlnirea cererii cu oferta. Statul trebuie să creeze un mecanism online, uşor de mânuit, de înregistrare a solicitărilor şi ofertelor. Un număr de voluntari, dar şi de salariaţi de stat, vorbitori de limba rusă şi/sau ucraineană, trebuie să asigure primirea femeilor cu copii şi refugiaţilor, să-i întrebe unde vor să meargă şi să-i îndrume spre locaţii disponibile. Se poate apela şi la Republica Moldova pentru realizarea unui număr suficient de mare de astfel de ghizi, plasaţi la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina.

Statul român trebuie să identifice rapid internate, locaţii în săli de sport, foste cazărmi militare în care pot fi găzduiţi refugiaţii, cel puţin pentru scurt timp. Nu e simplu, dar strict necesară şi această posibilitatea.

Transportul refugiaţilor. Firme de transport persoane trebuie aduse la punctele de frontiera pentru a realiza transportul refugiaţilor. Pe banii statului, şi ai banilor primiţi de la CE în acest scop. Este vorba de microbuze şi autocare, cu şoferi lucrând în schimburi, pentru a asigura un serviciu de transport de 24 de ore, 7 zile pe săptămână. Pe cât posibil transportul trebuie însoţit de unul din ghizii aflaţi în vămi, vorbitori de limba ucraineană.

Finanţarea gazdelor de refugiaţi. Hrana pentru aceşti refugiaţi, produsele de igienă, toate acestea costă. Statul trebuie să pună rapid în funcţiune un sistem de vouchere destinate acestui scop, şi de care să beneficieze persoane particulare, pensiuni, hoteluri, toţi cei care cazează şi îngrijesc refugiaţi. Este necesar şi un sistem de monitorizare a prezenţei şi numărului de zile pe care refugiaţii îl petrec în respectivele locaţii.

Serviciu medical gratuit. Aşa cum transportul pe CFR şi alte mijloace de transport este gratuit pentru refugiaţi, şi serviciile medicale trebuie să fie gratuite. Casa Naţională va deconta toate aceste servicii, din unităţi de stat sau private. Banii vor veni şi de la CE, aşa că doar organizarea şi implementarea revine statului român.

Condiţii simplificate pentru ucrainenii care vor să se angajeze în piaţa muncii din România

Statul trebuie să creeze rapid o legislaţie specială, mult simplificată, pentru ucrainenii care vor să se angajeze în România. Inclusiv legată de actele de identitate pe care trebuie să le prezinte la angajare. O problemă o reprezintă limba ucraineană, dar în multe joburi acest deficit poate fi depăşit.

Problemele legate de azilanti, de cererile de azil in Romania, trebuie rezolvate cât mai simplu, prin exceptie de la regulile generale.

Speranţa este că acest conflict inuman, care duce la pierderi de mii de vieţi omeneşti, să ia sfârşit cât mai repede. Mai ales datorită sancţiunilor internaţionale teribile, care îngroapă economia Rusiei.

Dar până atunci, România se poate face de râs, dacă nu va fi în stare să organizeze primirea şi găzduirea refugiaţilor.

LE

Guvernul ceh declară stare de urgenţă deoarece se aşteaptă la sosirea a numeroşi refugiaţi din Ucraina, potrivit CNN.

Potrivit deciziei Guvernului ceh, starea de urgenţă va intra în vigoare vineri. Măsura a fost luată deoarece autorităţile se aşteaptă la numeroşi refugiaţi care fug din calea invaziei ruse.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite