Traian Băsescu: Marga, o calamitate. Mona Pivniceru - un om care apără independenţa justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a făcut declaraţii de la sediul său de campanie
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a făcut declaraţii de la sediul său de campanie

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a făcut, luni seară, de la sediul său de campanie o radiografie a noului cabinet Ponta. În opinia sa, Andrei Marga era o calamitate, Mona Pivniceru este un om care apără independenţa justiţiei, iar desemnarea lui Titus Corlăţean la Externe este o mare eroare, la fel ca şi numirea lui Dan Şova în postul de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.

Principalele declaraţii ale preşedintelui suspendat Traian Băsescu: 

Azi, Guvernul a primit o scrisoare de clarificare de la CCR în care i se clarifică cererile: Guvernul trebuie să predea CCR listele după care s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie. Că să fiu mai precis, listele aşa cum ele au fost actualizate pe 11 iulie. Aşa prevede legea: la 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului trebuie actualizate listele. 

Deci un lucru foarte simplu: pui într-un camion listele electorale, te prezinţi cu ele la sediul CCR, ai grijă să fie oameni suficient de mulţi pentru că în jumătate de oră să depui listele la CCR. Chestiunea ar putea fi rezolvată în câteva ore. 

Mă înduioşează ministrul Rus, care sub presiunea declaraţiilor mele de la sediul de campanie a demisionat. Cred că l-a dezamăgit tare şi pe nea Vasile care trebuia să numere cetăţenii, şi pe nemţii pe care trebuia să-i aducă să facă numărarea cetăţenilor la Cluj. 

Astfel de justificări sunt penibile, cred că altele sunt motivele de demisie şi probabil ţin de modul cum a putut lucra în guvern.

Ce apreciez e că până la urmă a ieşit din cursa mistificării listelor electorale, acesta cred că e adevăratul motiv pentru care a demisionat, ca de altfel şi Dobre. 

Problema fundamentală e predarea listelor aşa cum au fost actualizate, atâta tot a cerut CCR. 

Cred că guvernul ar trebui să se grăbească pentru că nu mai putem menţine situaţia de criză politică. Vă asigur că, în momentul în care guvernul va trimite listele la CCR, mă voi adresa CCR cu o cerere de scurtare a termenului dat pentru şedinţa de validare sau invalidare a referendumului. Până atunci sunt ţinut de data de 31 august, când guvernul are termen pentru predarea listelor. 

Imediat ce guvernul va depune listele utilizate, voi face o cerere de modificare a termenului, în speranţa că acest lucru va scurta perioadă de criză şi insecuritate economică. 

A plecat Rus, a venit astăzi alt recenzor, Stroe, altfel un funcţionar bun, dar doar funcţionar, care s-a angajat să recenzeze populaţia, să vadă cine e în ţara, cine e plecat, cu administratorii de bloc. O altă soluţie fantezistă care este acoperită de aceeaşi incompetenţa ca şi la ministrul Rus. 

Repet: Aceste abordări sunt acoperite de incompetenţă. Vedeţi că discuţia principală se face să vedem pe cine scoatem din liste, cine are rezidenţă în altă parte. Asta arată incompetenţa acestor demnitari, fie că se numesc Rus, Dobre sau Stroe. 

Ei confundă condiţiile de la alegerile locale cu cele de la un referendum pentru un preşedinte. Condiţiile sunt diferite. La locale nu poţi vota pentru primar decât dacă ai domiciliul în localitatea respectivă. Pentru preşedinte, fie că e vorba de alegeri, fie de demitere, dreptul de vot e nerestricţionat. Acest lucru face inutil căutatul celor cu domiciliul stabil sau temporar în străinătate. El poate vota oriunde, indiferent ce tip de şedere are în România sau în străinătate.

Oamenii ăştia nu ştiu carte. Vor să demită un preşedinte fără să citească condiţiile în care îl poţi demite. Nu poţi să fii ministru fără să fi citit în mod elementar legile cu care lucrezi. Repet, fie că vorbim de Rus, Dobre sau Stroe, vorbim despre trei oameni care nu ştiu carte în materia în care vor să lucreze. Pentru destituirea sau alegerea preşedintelui nu are nicio relevanţă unde ai domiciliul, totul este să fii cetăţean român. Lista electorală pentru alegerea preşedintelui se alcătuieşte din toţi cetăţenii cu drept de vot şi cu cetăţenia română, indiferent unde locuiesc şi muncesc. 

Apelul meu direct la Victor Ponta e să citească legile despre care vorbesc. Lista electorală pentru alegerea sau demiterea preşedintelui cuprinde toţi cetăţenii români, indiferent unde au domiciliul, cu restricţiile pentru cei bolnavi sau cu drepturi suspendate. Le recomand să citească Legea 370, legea cu privire la alegerea preşedintelui, cu trimitere directă la art 2, litera c care spune foarte clar ce înseamnă lista electorală când e vorba de preşedinte. În legea 3/2000 se spune că, legat de referendumul pentru demiterea preşedintelui, orice cetăţean poate vota oriunde se găseşte o secţie de votare. 

Am avut azi şi o anunţată remaniere. Dacă e ceva important, e că va fi remaniat ministrul Marga de la Externe care era o calamitate pentru România. Repet, o calamitate. Nepregătit pentru asemenea funcţii, cu idei puţine, lipsit de fantezie şi credibilitate, neştiutor de carte în ale externelor, bun în socialism ştiinţific. 

Consider că e o mare eroare desemnarea lui Şova în Cabinet, e o mare eroare, având în vedere reacţiile care pot să apăra împotriva guvernului ca urmare a afirmaţiilor antisemite pe care le-a făcut. Nimeni în Europa nu iartă şi nu tolerează antisemitismul.

Desemnarea lui Corlăţean la Externe, o altă mare eroare:  El a contrasemnat ordonanţa de urgenţă prin care s-au redus atribuţiile CCR. Acest lucru va avea un impact extraordinar asupra ministrului de Externe.

Fac un apel la domnul preşedinte Crin Antonescu: încă nu e prea târziu, puteţi să nu le primiţi jurământul, e o sugestie pentru binele guvernului şi implicit al României. 

Domnul Duşa şi-a pus în plină vară o căciulă care îi cade pe ochi. Asta e viaţa, nu ai ce să-i faci, omul până nu se convinge nu crede! 

Ar fi lamentabil ca guvernul să facă tentativa de a-l trimite pe dl Margă ambasador la Berlin. Poate Benin, dar nu Berlin. 

Domnul Ponta să transmită urgent listele după care s-a desfăşurat referendumul şi să-i pună pe miniştri să citească legile, altfel o să facă o obsesie cu acel recensământ inutil şi fără nici o valoare.

Voi aveţi imaginea conflictelor din CSM cu doamna Pivniceru. Din punct de vedere profesional are o bună reputaţie, este un judecător bun. Eu nu pot aprecia - ce ştiu din lumea magistraţilor, ştie carte, iar confruntările mele cu doamna Pivniceru au fost puncte de vedere diferite pe care le-am spus deschis. Înţeleg că CSM are un punct de vedere în urma căruia va trebui să opteze, dar ştiu că e un om care apăra independenţa justiţiei şi pentru mine asta e cel mai puternic argument. Care va fi marele câştig - se va dumiri cât poate face un ministru, că mereu era la gâtul ministrului Justiţiei că nu face ce trebuie. Din punct de vedere profesional cred că nu îi putem reproşa nimic. Vorba moldovenească a dânsei o face pitorească, dar să nu credeţi că nu e un bun meseriaş. 

E posibil să fie scăpări, dar nu cred că ele pot influenţa rezultatele referendumului. Cum eu nu contest - am utilizat aceleaşi liste ca la alegerile locale, doar că le-am actualizat cu cei care nu mai trăiesc, şi-au pierdut cetăţenia. Chiar această declaraţie e proba fraudei, dacă discutăm, dar nu vreau să deschidem această cutie a Pandorei.  La această listă trebuiau adăugaţi cei 460.000 de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, care la alegerile locale nu pot fi în listele permanente. Dacă aş contesta această listă, ar trebui să ajungă cifra la liste electorale la 18,8 milioane, ceea ce ar face procentul de participare circa 39%. Pe mine nu mă interesează acest proces atât timp cât e sub 50%.  Aveam dreptul să contest listele în termen de 24 de ore, nu am făcut-o, am pierdut acest drept.  Poate CCR să conteste aceste liste, dar eu nu mai am acest drept. 

  

Până în 2008 au fost în listele electorale pentru alegeri parlamentare, în 2008, după ce s-a introdus votul uninominal s-au făcut colegiile şi s-a mers pe principiul că nu poţi vota în alt colegiu. Din acest motiv, cei cu domiciliul în străinătate sunt arondaţi colegiilor din afară. Ei se regăsesc pe listele de colegiu la care sunt arondaţi când sunt alegeri legislative, de asta avem senatori şi deputaţi pentru diaspora. La alegerile locale restricţia e mai mare, doar cei care locuiesc în localităţile respective. Pentru preşedinte nu există listă electorală permanentă, ci listă electorală.  În legea 370, art 2, alineatul c) veţi vedea că se vorbeşte de lista electorală permanentă, fără restricţie de domiciliu sau de ţara în care se află alegătorii. Când e vorba de preşedinte, lista electorală implică toţi cetăţenii români care au împlinit 18 ani. 

De ce e important, şi cred că de asta are probleme domnul chestor:  când e vorba de alegerea preşedintelui sau destituire, nu te poţi juca cu legea.  Hai să luăm cazul alegerii - un preşedinte poate fi ales din primul tur dacă are jumătate plus unu din lista electorală. Nu te joci cu jumătate de milion de voturi când e vorba să alegi un preşedinte sau să-l destitui, lucrurile sunt foarte grave din punctul acesta de vedere. 

  

 Nu vreau să jignesc pe nimeni, nici ziarişti, nici analişti, nicii politicieni, până şi ei nu iau în seamă că fiecare tip de alegeri are lege proprie.

Ce am făcut eu guvernului, eu că preşedinte suspendat? În primele 45 de zile de la instalarea guvernului, când nu am avut nicio declaraţie toţi spuneaţi că Băsescu s-a retras la Cotroceni, îi e frică. Uite, de 45 de zile sunt suspendat. Ce le fac eu la oamenii ăştia? 

Ei au o singură mare problemă: alocă 75% din timpul şedinţei guvernului luptei cu Băsescu care nu se luptă cu ei. Nu sunt ridicoli? Nu pot să aloce 75% din timpul şedinţei României, că e secetă? Nu stimulează IMM-urile, au suspendat Rabla, au suspendat sau nu mai finanţează prima casă. Fac eforturi să mă gândesc la ei înainte de declaraţiile de presă, ceea ce mă face să cred că e o pierdere de timp.

  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite