Rovana Plumb: „Taxa de mediu va fi adoptată în urma unei dezbateri publice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a explicat, luni, la sediul central al PSD, faptul că noua taxă de mediu nu este încă definitivă, întrucât decizia adoptării acesteia trebuie luată în urma unei dezbateri publice.

"Noua taxă, în momentul în care va fi definitivată, va fi făcută publică. Vreau să asigurăm că nu se va lua nici o decizie decât după o dezbatere publică", a susţinut ministrul.

Rovana Plumb a adăugat că doreşte finalizarea conceptului până la adoptarea bugetului pe acest an şi a explicat faptul că principiul de bază al timbrului de mediu este acela ca poluatorul să plătească.

Ministrul Mediului a precizat, de asemenea, că, în cadrul dezbaterii publice, se va ţine cont de normele Comisiei Europene cu care va exista un dialog în acest sens.

Premierul Victor Ponta a declarat, în luna octombrie a anului trecut, că sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începând cu acest an, prin înlocuirea taxei de primă înmatriculare cu o taxă de mediu, calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decât preţul autoturismului.

Ponta a anunţat atunci că un grup de lucru format la nivelul ministerelor Finanţelor şi Mediului analizează variantele pentru noul sistem de taxare, menit să încurajeze achiziţionarea maşinilor noi şi nepoluante, şi că va solicita acordul Comisiei Europene ca noua taxă să fie introdusă din prima zi a acestui an.

Guvernul a suspendat taxa de primă vânzare auto până la începutul acestui an, care a devenit din nou obligatorie. Ponta a asigurat, în decembrie, că Guvernul va reglementa situaţia taxei auto în prima şedinţă din 2013 şi a afirmat că taxa de primă înmatriculare va fi înlocuită cu o taxă de mediu raportată mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite