Reportaj. Cum l-a salvat PSD pe ministrul Andruşcă să nu se facă iar de râs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moţiunea simplă „Dănuţ Andruşcă, piesă de mobilier în Minister“ a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE, ceea ce nu a fost o surpriză, însă cele două partide au decis să facă şi zid în jurul ministrului Economiei şi să-l lase doar să citească la începutul şedinţei, fără să răspundă la întrebările puse de Opoziţie

„Vreau să vă cer scuze pentru că nu i-am găsit nici pe Daniel, nici pe Dorel Andruşcă, aşa că în faţa dumneavoastră astăzi am venit, eu, Dănuţ Andruşcă, în semn de respect şi de bună-credinţă, pentru a discuta teme serioase şi importante pentru România şi economia românească“, a fost una dintre primele fraze, cu tentă ironică, ale ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă, demnitar care a citit de pe foile pe care le avea în faţă, de multe ori cu dificultate. De altfel, ministrul a venit echipat cu carioci, folosind un marker portocaliu pentru a sublinia ceea ce i se părea esenţial din discursul său înainte să-l citească. 

Andruşcă a ascultat cu atenţie moţiunea simplă. Şi-a pus mai multe pahare cu apă şi şi-a frecat continuu mâinile. Nu la fel au procedat colegii săi, vizibil mai relaxaţi ca ministrul. Senatorul PSD Claudiu Manda a purtat discuţii lungi cu fostul liberal Daniel Zamfir şi liderul senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, în timp ce Traian Băsescu râdea şi vorbea cu mai mulţi senatori UDMR, printre aceştia fiind liderul de grup Cseke Attila şi Tanczos Barna. În schimb, Andruşcă a fost lăsat singur. Nu a mers la masa acestuia nici măcar un coleg de partid.

Vrem să avem un început de săptămână vesel. Vă rog, lăsaţi-l să vorbească pe domnul ministru. Traian Băsescu, senator PMP

Băşcălie pe seama lui Andruşcă 
Senatorii Opoziţiei l-au acuzat pe ministru de faptul că ministerul pe care-l conduce n-a reacţionat când PSD a vrut să mute înzestrarea armatei de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării. În apărarea lui Andruşcă au sărit mai mulţi senatori PSD aproape necunoscuţi, cum ar fi Dan Manoliu şi Marin Gheorghe. Cu toate acestea, ajutorul cel mai important l-a dat preşedintele de şedinţă, Adrian Ţuţuianu, cel care după sesiunea de întrebări a anunţat că Andruşcă a depăşit timpul încă de la discurs, aşa că nu va mai putea să răspundă la întrebări. „Vrem să avem un început de săptămână vesel. Vă rog, lăsaţi-l să vorbească pe domnul ministru“, a declarat, răzând, fostul preşedinte Traian Băsescu.

PSD a tranşat prin vot faptul că Dănuţ Andruşcă va răspunde la întrebări în scris, ceea ce l-a făcut pe senatorul USR Mihai Goţiu să ceară ca şi votul să fie dat tot în scris. În final, moţiunea simplă a fost respinsă cu 70 de voturi.

40 de zile pentru 20 de minute
În luna mai, PNL a solicitat chemarea lui Dănuţ Andruşcă la „Ora Guvernului“. Social-democraţii au fost de acord, dar să fie chemat doar după 40 zile, senatorii PSD invocând calendarul religios.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite