Război total între USR şi PNL. Cosette Chichirău: Încă o lege pentru hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosette Chichirau FOTO Eduard Enea
Cosette Chichirau FOTO Eduard Enea

Senatoarea USR Cosette Chichirău a lansat un atac la PNL, după ce Florin Roman a semnat o iniţiativă de modificare a legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, în sensul restrângerii accesului prin impunerea unei taxe, dar şi posibilitatea autorităţilor de a refuza această cerere. „Încă o lege pentru hoţi! Un rătăcit de la PNL împreună cu prietenii lui de la PSD vor să interzică accesul la date”, a afirmat Chichirău.

UPDATE Florin Roman a anunţat pe Facebook că îşi retrage semnătura de la iniţiativă şi precizează că liberalii nu o vor vota.

„Încă o lege pentru hoţi! Un rătăcit de la PNL împreună cu prietenii lui de la PSD vor să interzică accesul la datele referitoare la contractele, cheltuielile, angajările în instituţii şi orice alte informaţii de interes public.

Florin Roman, pentru că despre el este vorba, semnează o iniţiativă de modificare a legii 544 prin care orice autoritate poate refuza să dea detaliile solicitate sau poate să obstrucţioneze accesul la ele. 

Deocamdată, proiectul abia a fost înregistrat la Senat. Sper ca PNL să nu se ia după Florin Roman şi să nu voteze această lege pentru hoţi. Problema în România este că avem prea puţină transparenţă, nu prea multă!”, a scris Cosette Chichirău pe Facebook,

Vezi şi: PSD şi PNL măcelăresc legea privind accesul la informaţii publice: ONG-uri şi postaci pe facebook folosesc informaţiile pentru şantaj

Senatoarea USR s-a referit la iniţiativa legislativă inregistrată săptămâna aceasta la Parlament care vizează modificarea legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Modificarea a fost criticată în spaţiul public pentru că priveşte restrângerea accesului la informaţii prin impunerea unei taxe ce poate fi stabilită arbitrar de către autorităţi, precum şi prin posibilitatea autorităţilor publice de a refuza oferirea de informaţii, lucru nepermis potrivit legii în vigoare.

Propunerea a fost inuţiată de deputata PSD de Dolj Eliza Mădălina Peta Ştefănescu şi a fost semnată de alţi trei parlamentari social-democraţi, precum şi de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman.

Potrivit iniţiativei, solicitanţii de informaţii de interes public vor fi obligaţi să plătească toate costurile aferente procesării respectivelor informaţii: de copiere, de scanare, de anonimizare a datelor cu caracter personal, de căutare şi identificare a documentelor în arhivă precum şi orice alte operaţiuni necesare.

Costurile respective pot să difere de la o autoritate publică la alta, întrucât în textul modificării se arată că fiecare entitate poate să-şi stabilească propriile tarife.

Totodată, iniţiativa mai prevede că, „dacă volumul informaţiilor solicitate depăşeşte 50 de pagini, autoritatea poate refuza transmiterea acestora.”

„Autoritatea sau instituţia publică are dreptul să refuze motivat comunicarea informaţiilor solicitate în condiţiile în care aceste informaţii sunt solicitate cu rea-credinţă”, se mai arată în propunerea legislativă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite